Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For voksne
Foredrag & debat

Den indre kerne - Livestreaming v. Århus Universitet

09.11.21
Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun vha. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling blev verdensberømt ved at opdage, at Jorden har en indre kerne - og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.

Inge Lehmann blev verdensberømt ved at opdage Jordens indre kerne. Tidligere troede man, at hele kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne Lehmann i 1936 fremsætte den skelsættende teori, at der inderst i den flydende kerne er en indre kerne, der har andre fysiske egenskaber end materialet i Jordens andre dele – altså skallerne udenom.

Som verdens første kvindelige seismolog mødte Lehmann meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub, domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund, og fysikeren Niels Bohr.
Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart, da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav Inge Lehmann sin sidste videnskabelige artikel. Hun blev 104 år og døde i 1993.

I foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen give os udpluk af Inge Lehmanns liv og forskningskarriere med afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann, 'Den inderste kerne', som udkom maj 2021.
I sin research til bogen har Kaa Andersen bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog som ingen kendte til.

Undervejs vil geofysiker David Lundbek Egholm redegøre for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning.

Naturvidenskab på lærred
Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab i mere end 250 steder, for flere tusinde tilhørere.

Foredraget begynder præcis kl. 19, så vi anbefaler, at I ankommer 18.50.

Materialer