Om dette arrangement

Tid
18:30 - 20:00
Pris
25 kr. + gebyr
Bibliotek
Target
For alle
Foredrag & debat

Få styr på dit C-vitamin

25.11.20
Foredrag ved PhD i Biokemi og Jens Lykkefeldt

C-vitamins betydning for menneskers sundhed og sygdomsrisiko har været omdiskuteret i mange år. Siden man for længe siden blev klar over, at C-vitamin kan helbrede den ellers dødelige sygdom skørbug, er mange andre lovprisninger fulgt efter – nogle berettigede, andre ikke.

Med 30 års erfaring fra forskning i C-vitamins betydning for sygdom og sundhed fortæller professor Jens Lykkesfeldt om, hvad vi ved, hvad vi ikke ved, og hvorfor C-vitamin stadig er meget interessant i dag.

C-vitamin er en af kroppens vigtigste antioxidanter og er involveret i en lang række vigtige processer som eksempelvis opbygningen af bindevæv, stimulation af immunforsvaret og neurotransmission. C-vitamin anses af nogle for at have utallige gunstige virkninger på helbredet, mens andre vurderer, at de fleste får tilstrækkeligt gennem kosten, og stoffet derfor reelt er uden betydning for sygdomsrisiko.

Foredraget beskriver kort C-vitamins historie, opdagelse og basale virkningsmekanisme og fokuserer derefter på stoffets mange biologiske funktioner baseret på såvel myter som fakta. Vi kommer også ind på den nyeste forskning omkring C-vitamins betydning og rolle i hjernens udvikling, hjertekarsygdom, kræft- og COVID-19 behandling. Desuden diskuteres relevansen af kosttilskud over for en varieret kost, og hvordan et sundt dagligt indtag kan defineres.

Kort om foredragsholderen:

Jens Lykkesfeldt er uddannet kemiker med PhD i biokemi og en doktorgrad i medicin – sidstnævnte baseret på arbejdet med C-vitamin. Han har været professor i farmakologi og toksikologi ved Københavns Universitet siden 2007 og arbejdet med C-vitamin siden 1990. Ud af hans mere end 225 videnskabelige arbejder er over 100 fokuseret på C-vitamin.