Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

I bisværmen - mytisk krigslitteratur i den teknologiske tidsalder

14.11.22
Debataften om krigen i litteraturen. To litterater og en journalist forsøger at indkredse, hvordan litteraturen kan beskrive krigens destruktive urkræfter.

Kan krigen overhovedet beskrives uden dens grusomhed og ondskab?

Hvilket lys kan æstetikken og kunsten kaste over krigens mørke sider?

Dét skal vi debattere denne aften, hvor vi skal høre Anders Ehlers Dam, Andrey Kazankov og Kasper Green Munks vinkler på spørgsmålene. Der lægges op til, at alle diskuterer og bidrager med egne læsererfaringer.

Ud over Ernst Jünger kommer vi også omkring forfattere såsom Thomas Dinesen (Karen Blixens bror), Thomas Mann og Curzio Malaparte.

Vi slutter af med en fællessang.

Panel

Anders Ehlers Dam

Phd, professor i dansk litteratur og kultur ved Europa-Universität Flensburg. Han har skrevet bogen Den vitalistiske strømning i dansk litteratur og bl.a. udgivet antologierne Soldat, arbejder, anark. Ernst Jüngers forfatterskab og Den stumme myte. Nedslag i efterkrigstidens kulturkritik.

Andrey Kazankov

Weekendavisens korrespondent i Ukraine, var i Kyiv, da russiske bomber begyndte at ramme den ukrainske hovedstad den 24. februar 2022.
Kazankov vil berette fra Ukraine og fortælle om hvilken russisk litteratur, der har påvirket Putin til imperiale tanker og krig.

Kasper Green Munk

Ph.d. og ekstern lektor i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet samt redaktør, oversætter og skribent. Forfatter til afhandlingen Krigens poetiske potentialer: Jünger, Sebald og kampen og kroppen i moderne krigslitteratur samt en række artikler og essays om krigens æstetik. Vinteren 2022/23 udkommer Rejse til krigens steder: Et essay på Forlaget Atlanten.

"…en metallisk bisværms summen"

”Bruset fra eskadrerne, der dækker himlen, er så stærkt, at det overdøver artilleriilden og endog bombedetonationerne. Det er, som om man står under en klokke, der fyldes af en metallisk bisværms summen” – Ernst Jünger, Strålinger, 1949.

De metalliske bier er blevet en integreret del af krigskunsten i form af ubemandede droner, der spreder skræk og rædsel i krige og konflikter. Disse hyper-effektive krigsmaskiner mimer naturens og menneskets destruktive urkræfter og sætter forholdet mellem den menneskelige natur og teknologien i dybt relief.

Ingen steder end i krigen bliver menneskets dyriske og territoriale sider mere tydelige og intetsteds dets heroisme og vilje til opofrelse større.

De natur-teknologiske kræfter ser vi i fjernsynet, læser om i avisen og konfronteres med på sociale medier. Men det er sjældent, at medierne formår at indfange krigens åndelige sider; dét er litteraturens område.

Forfatteren og soldaten, Ernst Jünger, beskriver i citatet en ekstrem bevidsthedsudvidende oplevelse - en sindstilstand som vi ofte kun ser skildret fra en afvigende synsvinkel, eksempelvis den ptsd-ramte soldats smertefulde erfaringer.

 

Tags