Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For unge og voksne
Foredrag & debat

Livestreaming fra Aarhus Universitet: Søvn og immunforsvaret

25.10.22
Vores immunforsvar er dybt afhængigt af søvn og bruger den til at restituere. Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen, og visse sygdomme kan ligefrem ødelægge søvnreguleringen. Hvordan forklarer forskerne denne sammenhæng?

Ved lektor i neurofysiologi Birgitte Rahbek Kornum, Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet.

Vores immunforsvar har brug for søvn
Søvnmangel og dårlig søvn er et stigende problem i vores samfund. Hvis vi sover for lidt, har det direkte konsekvenser for hjernens funktion, og bare én time for lidt søvn per nat giver målbare forringelser af hjernen.

Det er dog ikke kun hjernen, der tager skade af for lidt søvn. Vores immunforsvar er nemlig også dybt afhængig af søvnen og bruger hver nat på at restituere, så det igen den næste dag kan beskytte os mod virus og bakterier.

Det er også immunforsvaret, der dagligt leder efter begyndende cancer og fjerner de syge celler. Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at for lidt søvn fører til øget risiko for infektionssygdomme og cancer. 

Sygdom og søvn
Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen. Alle ved, at man sover mere, når vi for eksempel har influenza, og samtidigt er der også mange sygdomme, der fører til dårligere søvn. Narkolepsi er ét eksempel på en sygdom, hvor immunforsvaret har ødelagt hjernens søvnregulering.  Neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum holdt i foråret 2022 foredraget ’Den sovende hjerne’ hvor omdrejningspunktet var en generel forståelse af søvn. I dette foredrag vil hun specifikt fortælle om sammenhængen mellem søvn og immunforsvaret. 

Naturvidenskab på lærred
Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Foredraget begynder præcis kl. 19, så vi anbefaler, at I ankommer senest 18.50

Læs mere om Birgitte Rahbek Kornum

Materialer