
Om dette arrangement
Stjernernes vilde liv - Livestreamet foredrag fra Aarhus Universitet
Når vi ser op på stjernehimlen, ser vi stjerner i alle livsstadier, fra nye stjerner der lige er blevet dannet til rester efter stjerner, hvis liv er endt i en voldsom eksplosion. Fra fødsel til død gennemgår stjernerne forskellige udviklingsstadier – alt efter deres masse og deres ydre og indre forhold. Men fælles for alle stjerners livscyklus er, at de dannes af støv og gas, der trækker sig sammen og udsender lys i millioner eller milliarder af år, for så at ende deres liv kaotisk som ustabile stjerner eller ultimativt som supernovaer der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.
Den nyeste forskning
Hør om, hvordan man kan "kigge ind" i stjernerne ved at studere de lydbølger, som de udsender – det som kaldes asteroseismologi. Hør også om, hvad stjernernes "musik" fortæller os om deres indre.
Se hvordan forskerne ”bygger" stjerner i en computer og hvordan man kan sammenligne dem med de ægte stjerner og dermed blive klogere på hvordan de vil udvikle sig. Hør desuden om nogle af de målinger og resultater, forskerne har fået fra NASA’s rumteleskoper Kepler og TESS, ESO’s teleskoper i Chile og teleskoperne i SONG-netværket.
Til slut kommer du med rundt på stjernehimlen og hører om en række udvalgte stjerner i forskellige stadier af deres vilde og fascinerende liv.

Foto: Lars Kruse
Ved adjunkt i astrofysik Mia Sloth Lundkvist, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet og professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.
Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Kom tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, men alle kan være med uanset faglige forudsætninger.
Foredraget begynder præcis kl. 19, så vi anbefaler, at I ankommer senest 18.50.