Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Vores cellers saltbalance - Livestreaming v. Århus Universitet

23.11.21
Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine – kaldet natrium-kalium-pumpen – som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist, at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det, at vores kroppe og celler er afhængige af det.
Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalancen i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver – ligesom den elektriske strøm i din stikkontakt kan bruges til at drive både køleskabet og computeren.
Ioner danner grundlaget for, at vores nerveceller kan sende de signaler, der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå og for at sædcellen kan svømme hen til ægget.

Natrium-kalium-pumpen blev første gang beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. Den opdagelse fik han Nobelprisen for i 1997, og der forskes stadig meget i at forstå den komplicerede pumpe.
Og den bliver ved med at overraske os. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af, hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget, at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Hanne Poulsen er uddannet i kemi og molekylærbiologi fra Aarhus Universitet. 
Poulsens forskning går især på at forstå, hvordan membranproteinerne virker, og hvordan fejl i disse små maskiner fører til sygdomme. Særligt har fokus været på Na,K-ATPasen, som første gang blev beskrevet af den aarhusianske Nobelpris-modtager Jens Christian Skou, samt en ionkanal, NMDA-receptoren, som er helt afgørende for at nerveceller styrker og svækker deres forbindelser og dermed kan oplagre information: det er den cellulære basis for indlæring og hukommelse.

Naturvidenskab på lærred
Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, du bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab i mere end 250 steder, for flere tusinde tilhørere.

Foredraget begynder præcis kl. 19, så vi anbefaler, at I ankommer 18.50.