Bro ødelagt af jordskælv
Bro ødelagt af jordskælv

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
0 Kr
Lokalitet
Rishøj Idrætscenter
Skolevej 7
4600 Køge
Arrangører
Target
For voksne
Bestil billet(ter)
Foredrag & debat

Vores urolige klode

19.03.19
Her får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: Kan man mon høre, om Jorden er smeltet indeni?

OBS: Vi livestreamer fra Aarhus Universitet

Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande og afslører detaljer om Jordens dybe indre.
Herom fortæller aftenens foredragsholder Bo Holm Jacobsen, der er lektor i geofysik.

Det er klodens urolighed som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os.
Men i en verden hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur. 

Sådan forudser vi jordskælv

Du vil få at se hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser giver os bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv. 

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs.

Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere når jordskælvet faktisk går i gang og en eventuel tsunami er på vej.

På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod. 

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er, at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop” som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor” som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Naturvidenskab på lærredet

Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab i mere end 45 byer, for flere tusinde tilhørere. Interessen for alle grene af naturvidenskab har vist sig at være stor og med livestreame er det muligt at formidle nyeste viden ud i hele landet. Bibliotekerne i Køge Kommune viser en række foredrag fra Aarhus Universitet hen over vinteren. Niveauet er højt, og du bliver udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til forskerne via sms og få svar. 

Foredraget begynder præcis kl. 19, så kom gerne i god tid.
Tilmelding anbefales, men er ikke nødvendigt.

Materialer