Poetisk koncert - kom med til Sommerfugledalen
Oplev en musikalsk fortolkning af Inger Christensens ikoniske digtsamling 'Sommerfugledalen' på Borup Bibliotek den 28. september.
Af Anya Poulsen
Med en helt særlig indlevelse og jordforbindelse har musiker og forfatter Stine Michel skrevet musik til Inger Christensens berømte sonetkrans Sommerfugledalen.
Digtsamlingen blev i 2006 optaget i Kulturkanonen, og i sin levetid blev Inger Christensen ofte nævnt som en mulig kandidat til at modtage Nobelprisen.
Sonetkransens skønhed
Inger Christensen er kendt for at arbejde med systemer i sin digtning, og Sommerfugledalen består af 15 digte, der til sammen udgør en sonetkrans.
Sonetkransen kan som genre spores helt tilbage til 1200-tallets Italien og har en fascinerende opbygning. Den afsluttende linje i det første vers skal nemlig være åbningslinjen i det næste vers - og sådan fortsætter kransen: Afslutningslinjen i det foregående vers er begyndelseslinjen i det efterfølgende, lige indtil sidste vers, som samler de 14 førstelinjer til én afsluttende og opsummerende sonet.
Med andre ord er sonetkransen en udfordrende form at skrive digte i, men den fuldendte krans har en fantastisk, systematisk skønhed.
Farvestøv fra jordens varme krop
Tematisk og indholdsmæssigt slynger Sommerfugledalen sig omkring emner som naturens skønhed og foranderlighed, menneskets sansning og altings forgængelighed.
Mærk bare begyndelsen, hvor sommerfuglesværmen vælder frem og omslutter os: ”De stiger op, planetens sommerfugle / som farvestøv fra jordens varme krop / zinnober, okker, guld og fosforgule / en sværm af kemisk grundstof løftet op.”
Koncert i sommerfuglekåber
Ved koncerten på Borup Bibliotek vil Sommerfugledalens univers blive bragt til live i et medrivende hybrid-arrangement, der svæver et sted mellem musik og litteratur.
Svøbt i sommerfuglekåber, skabt af kunstner Signe Find Larsen, vil Stine Michel og musiker Henrik Kunz fremføre musikpoesi med stænk af folk, mellemøstlige klange og klassisk sangskrivertradition.
Koncerten finder sted lørdag den 28. september Kl. 14:30 - 16:30.
Hvis du er nysgerrig på at få mere at vide om Sommerfugledalens temaer og sonetkransen som genre, kan vi anbefale denne artikel på Litteratursiden: