Foredrag og samtaler

Teleskopet: Vores øje til universet – Livestreamet fra Aarhus Universitet

Foto Ruslan Merzlyakov
Hør om teleskopets historie og hvordan, det er nøglen til at forstå universet. Teleskoperne giver flotte billeder, men også ny viden om universets tilblivelse, stjernernes opbygning og meget mere.
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Tilmelding åbnes 1. mdr. før: Gratis
Sted
Køge Nord Sport Center

Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper flyttet grænsen for vores erkendelse af universet. 
 
Hør museumsinspektør i videnskabshistorie Hans Buhl og astrofysiker Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet fortælle om kikkertens udvikling.  
 
De giver også eksempler på nogle af de fascinerende objekter og fænomener i universet, som vi kan se takket være vor tids avancerede teleskoper, både jordbaserede kæmpeteleskoper og James Webb-rumteleskopet. Ved at analysere det lys, som forskellige teleskoper indfanger, kan vi også få viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, om galaksers rotation, om stjerners grundstofindhold, temperatur og opbygning – og om de har exoplaneter omkring sig. 

 

Naturvidenskab på lærred 
 

Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. 

Støttet af Carlsbergfondet.   

 

Foredraget begynder kl. 18.55. Det anbefales at ankomme senest 18.45. 

Billetsalg åbnes 1. mdr. før foredraget. 

 

 

 

Hans Buhl
Hans Kjeldsen