Krig i Europa

Det er en skelsættende begivenhed, når et land i Europa bliver invaderet, som det sker nu i konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Torsdag morgen den 24. februar vågnede verden op til nyheden om, at Rusland efter en langvarig konfliktoptrapning havde igangsat en invasion af Ukraine. En militær stormagt er dermed rykket ind i et land med 44 millioner.

Der indløb meldinger om angreb mod hovedstaden Kyiv og andre byer, ligesom det ukrainske militær og indenrigsministerium berettede om missilbeskydning af lufthavne og militæranlæg, og nyhedsmedier skrev om mennesker på flugt i de ramte områder.

Med invasionen af Ukraine har Rusland krydset tærsklen til Europa, og adskillige spørgsmål melder sig. Hvad er baggrunden for konflikten? Hvad betyder den for den sikkerhedspolitiske situation i det øvrige Europa og resten af verden? Og hvordan kan der findes en løsning?

Fagbøgerne herunder, sammen med de udvalgte artikler og romaner, tegner et billede af situationen i Ukraine, såvel i historisk perspektiv som lige nu, og af forholdet mellem Ukraine og Rusland.

Tidslinje over vigtige historiske begivenheder

1989: Sovjets fald og grænsen ved Oder
I første omgang var aftalen, at genforeningen af Tyskland var betinget af, at Vesten afstod fra at udvide NATO østpå. Aftalen blev dog ikke indgået med den nuværende russiske stat. Polen, Ungarn og Tjekkiet bliver som de første lande optaget 1999, og Baltikum følger efter og endnu senere Balkan. Se dele af historien her

2001: 11. september og Putins samarbejde med Vesten
På trods af knas om NATOs udvidelser mod øst erklærer Kreml, at de vil bistå amerikanerne i deres krig mod terror.

2007: Putins tale i München
På den årlige europæiske sikkerhedskonference i München holder Vladimir Putin en meget skarp tale. Putin kritiserer amerikansk global orden ovenpå krigene i Irak og Afghanistan. Samtidig udtrykker han helt konkrete politiske punkter for fremtidens Rusland med Putin ved roret. Se talen her

2008: Bukarest-erklæring og angrebet på Georgien
En sommer i den rumænske hovedstad Bukarest inviterer NATO Ukraine og Georgien til at søge medlemskab af NATO. "Den åbne dørs politik" er intentionen om, at demokratiske stater er velkomne i NATO. To måneder senere invaderer Putins militær Georgien. 

2014: Majdan-oprøret og Ruslands annektering af Krim-halvøen
Efter oprøret i Ukraine, hvor den siddende russisk-sindede præsident væltes, rykker Rusland ind og annekterer Krim-halvøen. 

2015: Ruslands intervention i Syrien og den dårlige kemi med Obama
Stik imod Vestens intentioner støtter Rusland helt åbent Syriens Assad militært. På et tidspunkt er der frygt for en konfrontation med NATO-medlemslandet Tyrkiet. Det dårlige forhold, også personligt, mellem Putin og den amerikanske præsident Barack Obama er tydeligt.

2022 24. februar: Russisk invasion af Ukraine

Hvad bliver Putins næste træk? Hør podcasten med David Runcimans analyse "Putins Next Move"

Du kan få et helt aktuelt overblik over konflikten på Faktalinks artikel 'Krigen i Ukraine'. Artiklen opdateres løbende.

Du kan også finde bøger til børn i artiklen her

Tags
Materialer