ÅRETS BEDSTE: Ungebøger

24.11.20
Bøgerne på ungehylden - også kaldet Young Adult-romaner deler sig overordnet i to genrer.

Der er de meget realistiske bøger om at gå i skole, omgås forældre og venner, drømme om fremtiden og i det hele taget finde sig selv i en kompliceret verden.

Der er de overnaturlige bøger, der foregår i mystiske universer, blandt personer med magiske evner og der udspilles kampe mellem det gode og det onde. Disse elementer sætter ekstra spænding på læsningen og sætter tankerne i gang, for mellem linjerne handler de også ofte om at finde sig selv i en kompliceret verden.

Listen anbefaler bøger fra begge genrer af både danske og udenlandske forfattere.

Fans der slugte Hungergames-bøgerne bliver ikke skuffede over denne forhistorie med den unge Snow (der senere bliver præsident) i hovedrollen. Handlingen er endnu engang dramatisk og ubarmhjertig og foregår 65 år før Katniss Everdeen triumferede i dødsspillet. Fortællingen tilføjer mange detaljer til bøgernes univers og fremtidssamfundet Panem.

En kostskole på et slot er en god baggrundscene for spændende fantasy. På Rosenholm starter 4 piger på det nye skoleår og bliver veninder. Pigerne opdager en gammel mordgåde, som truer med at blive gentaget i nutiden, hvis de ikke får løst gåden. De opdager også egne overnaturlige evner og betydningen af venskab og sammenhold.

Camilla Wandahl har her skabt et helt særligt univers i en blanding af science fiction og fantasy. Hovedpersonen er den unge mand Ærild, der er en hybrid mellem en øgle og et menneske. Han bor på planeten Nærv og må drage af sted for at redde sin lillesøster fra en grum skæbne. Læseren bliver indfanget i en fortælling, der foregår i hæsblæsende tempo og handler om identitet, magt og forræderi.

Sugardating kan vel ikke være så farligt, når man bare lige skal have penge til at klare en enkelt sag og så er man videre? Spændende og troværdig fortalt historie om et presset ungeliv, hvor pengene er små og baglandet ikke er i stand til at hjælpe. Derfor bliver gråzone-prostitution en desperat mulighed.

Forfatteren har skabt et univers, hvor mænd og kvinder lever adskilt og i et afsondret samfund, hvor ikke alle har adgang uden positiv vurdering. Problematikker omkring ME-TOO og om hvilket køn, man føler sig som, er flettet ind i historien. Det er alvorlige emner, men Rødtnes's bøger er aldrig tunge at læse - selv når de er tykke.

Noget så sjældent som en fantasybog, der foregår i 1957. Men i et helt andet samfund end vi kender, hvor der findes drager og en profeti, der kaster skygger over hovedpersonerne. Læseren skal være lidt tålmodig før handlingen tager fart. Men så får man også en stor fortælling og spændende historie med temaer som magt og kærlighed.

Holly Black er en brillant fortæller. Åbningsscenen er en helt almindelig families dagligstue, hvor tre små piger daser i sofaen. Storesøsteren er anderledes med sine dråbeformede pupiller og spidse ører. Da en høj fremmed mand pludselig står ved hoveddøren, skifter stemningen totalt. Et drama udspiller sig hos den lille familie og den høje, vrede mand drager afsted med pigerne til feriget Faeria. Her begynder eventyret og en vaskeægte fantasyhistorie.

Der står rigtig mange gode bøger på hylden med letlæste romaner for unge. Alfahun er én af dem og her får læseren indblik i en hårdkogt underverden på Nørrebro. Hovedpersonen Vanessa er den ubestridte leder – lige nu – men der skal kæmpes for at beholde tronen og venner og fjender skal holdes nede og i kort snor. Historien tager fart fra første side og læsningen er i gang.

Letlæst udgave af den underholdende og humoristiske feel-good YA-roman om den buttede Willowdean, der får sine marginaliserede veninder med på at stille op i den lokale skønhedskonkurrence på trods af sin mors ønsker. Det er en utrolig medrivende og hjertevarm historie, som udfordrer nutidens snæversynede kropsidealer.

Bøger om fodbold er sjældne blandt ungdomsbøgerne.
I denne møder vi talentfulde Jonas, der en dag bliver opdaget af en scout og får chancen i en udenlandsk klub. Men hjemme hedder han Younas og er vokset op i et råt kvarter.
Opvækstens bagage gør det ikke nemt for ham at leve op til egne og andres forventninger i den nye klub.

Materialer