Læs med dit lille barn 0-3 år

22.04.21
Hvornår skal man egentlig gå i gang med at læse højt for sit barn? Faktisk kan du ikke starte for tidligt.

Man ved, at barnet allerede i fosterstadiet er modtagelig overfor lyde og genkender sprogets rytme og tone, når mor taler. Det er faktisk nok til at barnet, kan genkende sit modersmål.
Når barnet er født er det bare om at fortsætte den gode stil, og snakke løs.

Selv om dit lille barn ikke forstår alt hvad du siger, og hellere vil putte bøgerne i munden, er der stadig god grund til at begynde at kigge på billeder og bladre i pegebøger allerede inden barnet er fyldt 1 år.
Forskningen viser, at børn der tidligt får øjnene op for læsning og bøger, også får en naturlig lyst til at lære mere hele livet igennem.

I barnets første leveår behøver du ikke tænke så meget over, hvad du læser højt. Det kan være avisen, en indkøbsliste eller en simpel pegebog.
Vigtigst er det, at du taler tydeligt, langsomt og med pauser og gentagelser, da barnet jo skal i gang med at lære et helt nyt sprog.
Det kræver både tid og tålmodighed fra dig, men det er til gengæld givet rigtig godt ud.

Hvilke bøger skal jeg læse?
Hvis du vil gøre noget særligt for sproget, kan du fx læse rim og remser, bøger med fagter, som du kan lave med barnet, mens du læser højt, eller du kan synge børnesange.
Denne type bøger er særligt gode, fordi der er fokus på strukturen i sproget, hvilket gør det lettere at lytte til for barnet.
Forskningen viser, at jo flere sanser vi bruger, når vi lærer noget nyt, jo lettere har vi det med at huske det bagefter.

Hvorfor skal jeg læse?
Der er mange gode grunde til at læse højt for sit barn, herunder er blot et udpluk af de gavnlige effekter højtlæsning kan have:
• Læsetid er sludretid med de mindste. Lad bøgerne ligge fremme som alt andet legetøj. Dit barn vil elske det.
• Højtlæsning styrker både dit barns sproglige og mentale udvikling.
• Barnet oplever nærvær, tryghed og tilknytning imellem jer.
• Det skaber et rum med fælles opmærksomhed og åbner op for en lærerig kommunikation.
• Jo mere du læser sammen med dit barn, jo mere styrker du barnets ordforråd, formuleringsevner og gør barnet parat til skolen senere i livet.
• Barnet bliver bedre til at koncentrere sig og holde fokus samt fordybe sig i læring og leg.
• Højtlæsning kan gøre barnet bedre til at kontrollere egne følelser, fordi barnet lærer at spejle sig i de personer, følelser og udtryk, der er i bogen.
• Højtlæsning stimulerer barnets fantasi og nysgerrighed

Børnebibliotekarerne præsenterer her en række bøger, der kan sætte skub i sproget og give hyggelige og sjove stunder mellem forældre og børn i 0-3 års-alderen.
God fornøjelse!

Materialer