Nu er det jul igen og nu er det jul igen

Julen banker på døren, og højtiden lægger op til hyggelige historier for børn og barnlige sjæle.

Det er koldt derude og der rykkes sammen i de lune stuer i stearinlysets skær og dejlige dufte af hjemmebag og gran. Alle familier har deres helt egne traditioner, som holdes i hævd, som gentages år efter år efter år, men en tradition som praktiseres i mange familier er decembers oplæsning af julefortællinger.

Der udgives hvert år nye julebøger, og i år er ingen undtagelse. Her er et lille udpluk af disse nye udgivelser fra i år samt omtale af et par gamle klassikere.

 

Carsten Fink har skrevet denne hyggelige højtlæsnings kalenderbog i 24 kapitler for børn fra 5 år og op ”Ville og Vanja og nissehuerne: en kalenderhistorie”

Loftnisser og kældernisser har altid været uvenner. De forstår ikke hinanden og gør alt for at genere hinanden. Men en dag møder loftsnissen Ville og kældernissen Vanja hinanden. Sammen finder de på en plan, så alle kan blive venner.

I Sissel Bøe´s billedbogsserie ”Troldeliv” er der nu kommet en julekalenderhistorie i ikke mindre end 26 kapitler ”Troldeliv : julekalenderbogen”

Vil det lykkes Nisse Nik med hjælp fra troldeungerne Pajko og Paja at få den nye generation af mennesker på Kildegården til tro på kræfterne i de gamle gårdnissetraditioner?

Bjarne Reuter, der er god for mange historier for børn og voksne har endnu engang forfattet en dejlig julekalenderhistorie ”Karl og julestjernen”

Det er jul om ikke ret længe, og drengen Karl har meget at se til. Han tager hver dag sin nabo Ullabadulla ud på en gåtur. Hun er højgravid og måske kan det sætte gang i fødslen, hvis hun kommer lidt ud, siger Karls mor. Så de går gennem Kongens Have og over Dronning Louises bro, mens Karl spekulerer på om det ikke snart bliver snevejr, og på hvordan det skal gå, når han skal være med i Krybbespillet. Han skal spille bagenden af et æsel, og det er nok lidt sværere end det lyder, når man er Karl.

Julen er som bekendt traditionernes fest, og så skal der naturligvis også være plads til en ny udgivelse af en elsket klassiker, nemlig Ole Lund Kirkegaards populære Mig og bedstefar - og så Nisse Pok”

Julefortælling om en dreng, der hvert år tilbringer december måned hos bedstefar på landet. Drengen fortæller selv historien om nissen, der flytter ind på gården. Det er en rigtig drillenisse, og vi hører om nissens påfund dag for dag frem til juleaften, men også om dagligdagen på gården og om bedstefars historier, der heller ikke er kedelige. Bogen, der er inddelt i 24 kapitler, er illustreret med farvelagte stegtegninger

Når talen er om klassikere kommer man ikke uden om klassikeren over alle, nemlig Johan Krohn´s billedbog på vers Peters jul”om en dansk familie i 1800- tallet. Så bliver det ikke mere julet!

I 2013 udkom Kenneth Bøgh Andersens hardcore julefortælling for større børn og unge: Julemandens død. I år holder Patrick Leis sig ikke tilbage på juleuhyggefronten med fantasyromanen JuleFandens hævn : en kalenderbog for rigtige møgunger”

Den 14-årige Mikkel og hans lillesøster, den 10-årige Kia får sig en ubehagelig overraskelse den 1. december, hvor de skal se, hvad deres forældre har givet dem i kalendergave. En grim hjemmelavet dukke og en håndfuld indtørrede frø var ikke lige, hvad de havde ventet. Men det skulle blive værre endnu, og snart var alt kaos og rædsel

 

I mange familier er der tradition for at læse julefortællinger i december
24.11.16