Parat til skolestart

07.08.14
Jubii! Skolestart. Børnebibliotekarerne giver inspiration til alfabetbøger, talbøger og meget mere.

Der er sommerfugle i maven, skoletasken, penalhuset og madpakken er klar. Tiden nærmer sig til en af de helt store begivenheder i barnets liv: Første skoledag. Dagen hvor barnet går fra børnehavebarn til skoleelev. Det er en spændende tid for barnet, når skolen i august slår dørene op til en verden af ord, tal, opgaver, kreativ læring og ikke mindst en masse klassekammerater, der er mindst lige så spændte.

Hvor skolens mål er at lære børnene at læse er det forældrenes opgave at støtte barnet og give barnet positive og hyggelige oplevelser med de gode historier og det at læse selv. Og de gode historier finder man på biblioteket! Tag et kig på listen herunder og lad dig inspirere af de mange forskellige muligheder der er for at give dit barn en god skolestart.

 

Læs højt for dit barn

Højtlæsning er en rigtig god måde at udvikle dit barns sprog på. Gennem højtlæsningen møder børnene nye ord og begreber, hører udtalen af ordet og bliver på længere sigt selv bedre til at forstå sprog. At læse højt er en god måde at være sammen med sit barn på og er en anledning til at tale om de tanker barnet gør sig om handlingen i historierne. Derfor er det også vigtigt at man fortsætter med at læse også efter børnene har lært at læse selv. Læs evt. mere på www.sprogpakken.dk eller kig i folderen ”De bedste bøger at læse sammen”.

 

Kim Fupz Aakeson: Dengang min onkel kulle blev skør
Kim Fupz Aakeson er en kendt børnebogsforfatter, som mange forældre elsker at læse højt. Sproget er sjovt at læse højt for den voksne, og der sker mange mærkelige ting som får både børn og forældre til at trække på smilebåndet. I denne bog møder vi en familie som får besøg af deres småskøre onkel, som planter sig selv på redskabsskuret med jord i støvlerne, fordi han tror, han er en rododendron.

Lene Kaaberbøl: Fortællinger om bærfolket
Bærfolket er et lille folk, der lever i naturen. Mød bl.a. Jordbærpigen Dug som passer pindsvin i pindsvineriet, og skimmelheksen på den anden side af Kildefloden. Der er tale om en række korte, fantasifulde historier, der egner sig godt til højtlæsning.

Kirsten Ahlburg: Ida har sommerfugle i maven
Hvordan er det egentlig at skulle starte i 0. klasse? Man er spændt og har sommerfugle i maven. Men er det ikke lidt underligt at have sommerfugle i maven? Det synes hovedpersonen i denne bog i hvert fald. Hun hedder Ida og skal starte i 0. klasse, og er lidt nervøs for alt det nye der skal ske.

 

 

Når barnet skal læse selv

For børn der skal til at lære at læse selv, er det vigtigt at hjælpe barnet så det får lyst til at blive ved med at læse, og gerne så ofte som muligt. Børnene kan selv få lov at vælge hvilke bøger de har lyst til at læse, og når først læsekoden er knækket er der rigtig mange gode timer børnene kan se frem til i selskab med en god bog. Kig evt. i folderne ”Den allerførste læsning” eller ”Læsning i første og anden”.

Henriette Langkjær: Læsefidusen er god til…
Læsefidusen er en række populære bøger udgivet af Dansklærerforeningen, der giver barnet fidus til at læse og skrive i børnehaveklassen. Læseindlæringen er fokuseret på indholdet, det vil sige at tekst og billede supplerer hinanden, så barnet kan ”læse” ord det ikke har lært endnu. Når ordene gentages mange gange vil barnet til sidst huske det.

Randi Solvang: Pi er 100 år
I serien ”Læs Lydret” finder man en række bøger til begynderlæsere hvor der er fokus på bogstavernes lyde, ord og sætninger. At bøgerne er lydrette vil sige, at ordene udtales ligesom bogstaverne siges.

 

ABC & 123 - rim og remser

Børn kan godt lide sjove ord og lyde og derfor er rim og remser en rigtig god måde for barnet at blive mere opmærksom på sproget og rytmen i sproget.

Stine de Paoli: Hulter-bulter-folket
Både forældre og børn vil elske at læse denne billedbog med rim. Den har humor, og der bliver leget med ordene og sproget på en spændende og underfundig måde. Læs om Lektor Ludvig på instituttet for Logisk Logik, Discohønen Dorte, Helge og hans hulbutik og mange flere.

 

Claus Deleuran: Klokken tolv er jeg en trold
En klassisk tælleremse der lærer børnene klokken gennem illustrationer og en kort remse. Bogen er god for førskolebarnet og er med til at skabe læseglæde og leg med sproget.

 

Få skolestarten ind via musikken og digitale medier

Der findes naturligvis også andre måder at få barnet til at interessere sig for sprogets magiske verden på.

Musikken kan være et fint supplement til bøgerne og give barnet mulighed for at huske ordene bedre.

Halfdans ABC

Bogstavmusikanterne

Prøv også DRs hjemmeside, hvor du kan møde Hr. Skæg som lærer dig at lave skæg med ord og tal.

Eller download app’en WriteReader til din iphone eller ipad. Her kan børn på en kreativ og meningsfuld måde lære at læse gennem skrivning.

 

Endnu flere læsetips

Skolestart - bøger, hjemmesider og apps

Børnenes Bedste Bøger

Af Børnebibliotekar Mie Aksglæde Olsen

Tags
Materialer