Flemming Quist Møller - Gyldendal - fotograf Morten Hultum.jpg

Tak, Flemming Quist Møller, for de forrygende fantasifulde fortællinger

01.02.22
Tegneren og forfatteren bag elskede klassikere som ’Bennys badekar’ og ’Cykelmyggen Egon’ er gået bort.

Han har givet os historien om den cykelglade myg Egon, om drengen Benny, der opdager eventyrlige undervandsverdener i sit badekar, og også skabt musik og film til voksne. 

Finurlige fabulerende klassikere

Især i børnebiblioteket har Flemming Quist Møller sine klassikere som den folkekære forfatter og illustrator til en lang række børnebøger og -film. Ud over 'Cykelmyggen Egon' (1967) og 'Bennys badekar' (1969) tæller de også bl.a. 'Prins Piwi' (1974), 'Snuden' (1980-89) og 'Jungledyret Hugo' (1988-2004).

'Cykelmyggen Egon' (1967) - om den lille myg, der er født med en racercykel på fødderne - er stadig lige så fantasifuld, sjov og fræk, som da den udkom.  Billedbogen er både blevet til animationsfilm og har fået en efterfølger i 'Cykelmyggen og Dansemyggen'.

'Cykelmyggen Egon” er selvfølgelig også med i nyeste udgave af KøgeBibliotekernes Børnenes Bedste Bøger.

Fælles for historierne og eventyrene i Flemming Quist Møllers forfatterskab er de finurlige figurer, de fantasifulde universer og den fabulerende fortællestil – det er, hvad klassikere er gjort af.

VI SER 'BENNYS BADEKAR'

Vær med når Lørdagssjov for Børn viser 'Bennys badekar' lørdag d. 5. februar kl. 11-12 på Køge Bibliotek

Læs mere i kalenderen

Autodidakt og musisk multikunstner

Flemming Quist Møller forbindes især med børnekulturen, og hans bidrag her er legendariske, men hans virke var usædvanligt bredspektret. Oprindeligt blev han uddannet som animator hos filmselskabet Bent Barfod Film i 1960-61 og siden landskendt som autodidakt multikunster, både som tegner, børnebogsforfatter, musiker, filmmanuskriptforfatter og filminstruktør. 

Mange vil også huske Quist Møllers stærke indsats som percussionist, først og fremmest i orkestret Bazaar (1978-2006), sammen med Peter Bastian og Anders Koppel, men bl.a. også i Dan Turell og Sølvstjernerne.

Som sangskriver havde han også noget i ærmet, selvfølgelig til sine egne film, men desuden med tekster til et par sange, som de fleste nok kan huske, 'Christianhavns Kanal' fra 'Værsgo' med Kim Larsen og "Fed lykke til alle" med Gasolin (senere kendt med Thomas Helmig.)

Han skrev senere bl.a. en anden tekst til Kim Larsen ('Ode Til Sensitiva'), ligesom han stod for sangtekster til tv-serien Cirkeline, til Stig Møller ('Samba') og til Lasse og Mathilde ('Vi Spiller For Dem Der Har Penge').

Film og tv-serier til voksne

Mindre kendt er nok hans rolle som manuskriptforfatter på film og tv-serier, som f.eks. ’Strømer’ (1976) og ’Sort høst’ (1993).

Den 20. april er der premiere på filmen ‘De forbandede år 2’, der ligesom forgængeren ’De forbandede år’ fra 2020, er med Anders Refn som instruktør og Flemming Quist Møller som manuskriptforfatter.

Masser af priser

Quist Møllers modtog igennem årene en meget lang række danske og udenlandske priser og udmærkelser, bl.a. Kulturministeriets Illustratorpris (1983), Boghandlermedhjælperforeningens Børnebogspris (1988), Børnebibliotekarernes kulturpris (1991), Æres-Bodil (1993), Danske Børnefilmklubbers Pris Pråsen (1994), Gyldendals Børnebogspris (2006), Orla-prisen (2006), Silas-prisen (2007), Polka Verner Legatet (2009) og Væveren Lis Ahlmanns Legat (2016).

I 2019 blev Quist Møller tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse, der gives til kunstnere med en særlig betydning for Danmarks kunst og kulturliv.

Hans søn, Carl Quist Møller, født 1964, har i høj grad allerede taget arven op efter sin far, både som forfatter, illustrator, animator og musiker.

Flemming Quist Møller blev 79 år.

Se Bennys Badekar på Børnebiffen.dk

Se Cykelmyggen og Minibillen på dr.dk

Læs mere om Quist Møller på Forfatterweb og anmeldelser af hans bøger på Litteratursiden.

Oprindelig artikel af Vejle Bibliotekerne, med tilføjelser af Karin Husted og Anya Poulsen, KøgeBibliotekerne

Tags
Materialer