Tegneserier kan være gode at bruge, hvis vi skal fremme læselysten.

Tegneserier og Graphic Novels for børn og unge

27.08.20
Tegneserier er gode til at skabe læselyst!

Klassikerne

Der er Garfield, Tintin, Asterix, Valhalla, Steen og Stoffer. Der er Lucky Luke, Smølferne, Gammelpot og Anders And.  De fleste kender godt ovennævnte tegneserier som efterhånden har eksisteret i mange år.
Men hvad er en tegneserie og hvad gør den særlig i forhold til andre medier?

Tegneseriens kendetegn

I en tegneserie smitter billede og tekst af på hinanden. Teksten giver sjældent mening hvis man fjerner billederne, og historierne kan fortælles på en helt særlig måde, som det ikke er muligt at gengive i en almindelig roman. I tegneserier ser man tit at der bruges tale- tænke eller drømmebobler som er integreret i tegningerne og der optræder ofte også mange lydord som ”gisp”, ”blop”, ”Åh”.

Tegneseriens forcer

Tegneserier har mange kvaliteter og kan efter min mening være en god måde at fange ikke-læsere på, netop fordi måden at læse på er så markant anderledes end almindelig romaner. Tegneserier styrker både den almindelige læsning af ord og sætninger, men også den visuelle og rent billedlige fortolkning. Det visuelle er i forvejen noget børn kender godt i deres dagligdag når de er på enten Facebook, Youtube, spiller computerspil eller er på andre digitale platforme. Derfor er det oplagt at tænke tegneserier ind i forhold til at motivere børn til at læse og skabe øget læselyst. Med fokus på lyst.

Graphic novels

Når vi taler om tegneseriegenren kommer vi heller ikke uden om Graphic novels, eller på dansk grafiske romaner. De rummer tegneserieelementer men også romanelementer. De minder i format og tykkelse mest om almindelige romaner men indholdet er sat op som en tegneserie. Dog vil der som regel være en del mere tekst end i en tegneserie og teksten kalder på mere litterær fordybelse, analyse og fortolkning.

Og nu til anbefalingerne. Dem finder du herunder – både for små og store.

Materialer