100-året for kvinders stemmeret

I 2015 er det 100 år siden kvinder fik valg- og stemmeret i Danmark. Vi tager det som en selvfølge, men det lille kryds du sætter som kvinde i dag, er et stort kryds for kvindesagen.
Flere stærke danske kvinder som fx Mathilde Fibiger og Matilde Bajer har i historien og litteraturen banet vejen for kvinders frigørelse og ligestilling i samfundet. Med debutromanen Clara Raphael provokerede Mathilde Fibiger med sine tanker om kvindens frigørelse. Fibiger reagerede på kvinders begrænsede muligheder for uddannelse, udvikling og uafhængighed.
 
Bogen satte tanker og en bevægelse i gang. Herman Bang og flere andre danske forfattere under det moderne gennembrud bragte nu kvinders stilling i samfundet og i hjemmet i spil. En kamp for kvinders frigørelse var begyndt.
 
 

Før 1915 havde kun 15% af befolkningen stemmeret

At kvinderne fik stemmeret i 1915 blev resultatet af en mangeårig kamp for ligestilling og demokratiske rettigheder for alle. Før 1915 havde kun 15% af Danmarks befolkning stemmeret – chokerende tal for det moderne menneske i dag. Man kan næsten ikke i dag forestille sig så skævt et samfund, hvor så store befolkningsgrupper var sat uden for indflydelse.
 
Med grundlovsændringen fik også tjenestefolk stemmeret, og loven markerer derfor starten på et mere ligestillet og demokratisk Danmark med bredere deltagelse. 1915 blev et skelsættende år.
 

 

Ligestilling i dag

Der er gjort store fremskridt siden 1915, men debatten om ligestilling og demokrati er stadig aktuel. I dag betyder ligestilling, demokrati og deltagelse andet og mere end det gjorde i 1915. Det handler ikke kun om valg- og stemmeret, men også om job, fritid, familieliv og kampen for ligeløn.
 
Kvinderne er på arbejdsmarkedet nu, og der kæmpes fortsat for ligestilling. Flere og flere kvinder ses på betydningsfulde topposter i samfundet og flere og flere kvinder er valgt til Folketinget. Vejen har været lang. 100 år er gået og kampen fortsætter.
 
 

Se film og læs historiske kilder

Har du lyst til at læse mere om de stærke danske kvinders kamp på deres køns vegne, er originalkilderne fra tidsskriftet  Kvinden og Samfundet et godt sted at starte.
 
Du kan også læse taler og andre kildetekster fra danmarkshistorien.dk,  og besøge de nationale tema-hjemmesider der er lavet i anledning af 100 året for kvinders stemmeret. Her er et udvalg:
 
 
Prøv også Statsbibliotekets nye mediastream aviser hvor du kan du læse originalaviser fra 1915 - det er SÅ spændende at læse debatterne i tiden op til og efter vedtagelsen af kvinders stemmeret.
 
 

 

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.05.15