Det kan være svært at gennemskue, hvornår man bliver vinklet ind i et net af løgne

Alternative facts

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.02.17
Hvad er sandt, og hvad er løgn? Det kan godt være svært at gennemskue.

 

Solgte Clinton våben til IS?

Kronprins Frederik vil forære sin hustru kronprinsesse Mary en ø ved Tasmanien. Tusind muslimske mænd i Dortmund satte nytårsaften ild til Tysklands ældste kirke. Hillary Clinton har solgt våben til Islamisk Stat. Paven støtter Donald Trump. 

Helt uden for aprilssnar-sæsonen er det eksempler på såkaldte Fake News, altså falske nyheder. Præsident Trumps rådgiver Kellyanne Conway har givet dem et nyt navn: Alternative facts.

 

Nyt begreb: Alternative facts

På et pressemøde den 22. januar 2017 stillede journalisterne spørgsmål om antallet af tilskuere ved indsættelsen af USA's præsident. Trump selv havde bekendtgjort, at der var mange flere tilskuere end ved indsættelsen af Barack Obama otte år tidligere. Sammenlignelige fotos viser, at det ikke passer. Hertil svarede Conway til en af journalisterne: "Don't be so overly dramatic about it, Chuck. You're saying it's a falsehood, and ... our press secretary, Sean Spicer, gave alternative facts to that.”

 

Romanen 1984 har fået en renæssance

Siden har udtrykket "Alternative facts" stormløbet de sociale medier, og salget af George Orwells roman "1984" fra 1949 er eksploderet, så det i øjeblikket er den meste solgte bog på Amazon. Mange synes nemlig, at "alternative facts" minder om det "newspeak", som optræder i Orwells roman – et sprog, hvor alle selvstændige tanker er forbudt. 

 

Breitbart News

Både den russiske efterretningstjeneste og ukrainske teenagere er under mistanke for at sprede falske nyheder. Et af de vestlige medier, som menes at sætte falske nyheder i omløb i USA, er Breitbart News. Historien om de tusind muslimske mænd i Dortmund stammer derfra. Breitbart News har fastholdt historien, selvom både politiet og justitsministeren har erklæret, at den er falsk. Mediet har dog rettet en enkelt ting: Det var ikke Tysklands ældste kirke.

 

Facebook tjekker fakta i Tyskland

De falske nyheder trives især på de sociale medier. Særligt Facebook er blevet kritiseret for, at det er for let at sprede løgne. Det fik Facebook til i januar 2017 at udvikle en knap, som man kan trykke på, hvis man mener at en nyhed er falsk. Hvis mange trykker på knappen ud for samme nyhed, vil en gruppe faktatjekkere undersøge, om historien er løgn. I første omgang vil Facebook kun installere knappen i Tyskland. 

 

Materialer