De første tyske soldater marcherer ind i Danmarks gader. Foto: AKG Images / Universal Images Group

Da Danmark blev besat for 80 år siden

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.04.20
Den 9. april 1940 var en skelsættende dag i Danmarks historie. Det er stadig en vigtig dag, fordi den er et symbol på indledningen af den mest dramatiske periode i dansk historie. Interessen for besættelsen er da også usvækket, og der bliver stadig skrevet utrolig mange bøger om denne tid. 

Sådan indtog tyskerne Danmark den 9 april 1940: Læs historien bag besættelsen af Danmark her 

Der ligger rigtig mange gode artikler om besættelsestiden på Danmarkshistorien.dk. Hvis du er en rigtig historie-nørd, kan du også prøve dilemmaspillet: I dette spændende spil indtager du rollen som statsminister Stauning den 8. april om aftenen, og du skal nu vælge, hvad Danmark skal stille op. Spillet er bygget op, så du bliver stillet over for en række dilemmaer, hvor du skal træffe et valg. Dine militære og politiske valg vil skabe den efterfølgende danmarkshistorie.

 

Dokumentarfilm om krigen

Hvis du har lyst til at se dokumentarfilm om denne vigtige og barske periode i Danmarks historie, vil jeg anbefale disse to film: De fem år og Danmark i lænker . Du finder dem på Filmstriben, hvor du kan låne film med dit bibliotekslogin og pinkode. Er du ikke meldt ind som låner, kan du gøre det på vores hjemmeside.

filmcentralen.dk kan du se dokumentariske film og små filmklip fra hele Danmark i perioden 1899-1995. Der er virkelig mange interessante filmklip, blandt andet fra Dansk Film-Avis, som var en dansk produceret nazistisk ugerevy, der udkom i årene 1941-1945. Du skal ikke bruge login, og der er ingen begrænsninger på antal film.

Materialer