Dygtige kokke kan trylle fantastisk mad frem

Få en Michelin-stjerne i dit eget køkken

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.02.19
Michelinstjernerne daler ned over danske gourmet-kokke, men du kan blive en stjerne i dit eget køkken

Danske kokke holdt vejret forleden, da årets Michelin-stjerner blev uddelt. Det er den højeste anerkendelse i kokkekredse.

Igen i år blev flere danske kokke og deres restauranter belønnet for deres anstrengelser. Listen over Michelin-restauranter er lang, og igen i år blev også spisesteder udenfor hovedstaden tilgodeset.

Stort tillykke til de dygtige kokke.

Jeg ser på med fuld af benovelse, når de dygtige kokke trylle. Selv går jeg i køkkenet og tryller på mit helt eget niveau. Gourmet-mad af den kaliber er for mig et uopnåeligt niveau, men inspireret bliver jeg nu alligevel. Vi kan alle lære af madkunst med farver og æstetik, hvor der kræses for alle sanser.

Den flid, ildhu, stolthed og kærlighed til maden bliver jeg imponeret over og helt glad af at mærke. Kokkene kan tydeligvis godt lide at gå i køkkenet. Nogle får en Michelin-stjerne og andre - som jeg - får bare fornøjelsen ved at gå i køkkenet og får måske en stjerne af familien, når maden serveres.

Savner du inspiration til din egen madlavning, så kig med på boglisten nedenfor. Måske du også er på vej mod stjernerne?

 

Michelinguidens historie

Den første udgave af Guide Michelin udkom allerede i år 1900. Den udkom på initiativ fra dækproducenten Michelin, der ønskede, at de franske bilejere kom ud på vejene og sled deres dæk, så de skulle købe nye.

De første danske Michelin-stjerner blev uddelt i 1983. Her fik La Cocotte og Kong Hans' Kælder en stjerne hver. Kong Hans' Kælder er den dag i dag stadig en del af Michelin-guiden.

I 2018 fik 25 danske restauranter og en færøsk til sammen 31 stjerner.

Geranium fik i 2016 som den første danske restaurant nogensinde de maksimale tre stjerner.

I 2015 fik Frederikshøj i Aarhus som den første restaurant uden for København en Michelin-stjerne.

Hvem der fik årets stjerner kan du se på listen her


Det betyder Michelin-stjernerne

Restauranter med en Michelin-stjerne er blevet fundet værdige af guidens inspektører. Det er ofte mennesker, der har flere års erfaring fra restaurant- eller hotelskoler samt flere års erfaring fra branchen. Dertil kommer et halvt års intern uddannelse, hvor man lærer, hvordan maden skal bedømmes.

Michelinguiden vurderer mad efter fem kriterier: Råvarernes kvalitet, "håndværket", "personligheden", hvad man får for sine penge og kvalitet over tid, hvilket vil sige, at restauranten er lige fantastisk uanset, hvornår man besøger den.

En bedømmelse kan resultere i ingen, én, to eller tre stjerner. Stjernerne er udtryk for at restauranten er:

    1 stjerne: "en rigtig god restaurant i sin kategori"
    2 stjerner: "en omvej værd"
    3 stjerner: "værd at rejse efter"

Den fulde liste over danske Michelin-restauranter kan du se her

 

Materialer