Kurdere i knibe

Det kurdiske område i Syrien, Tyrkiet, Iran og Irak har altid været fuld af konflikter, men lige nu er situationen eskaleret.

Amerikansk militær forlader området

Under borgerkrigen i Syrien bekæmpede kurderne Islamisk Stat med militær støtte fra bl.a. USA. Siden USA's præsident Trump trak de amerikanske tropper ud af området, har det kurdiske mindretal frygtet Tyrkiet, og i starten af oktober indledte det tyrkiske militær en offensiv, fordi man ifølge DR opfatter den kurdiske milits som terrorister og en trussel mod tyrkisk sikkerhed.

 

3,8 millioner flygtninge i Tyrkiet

Der er i øjeblikket over to millioner syriske flygtninge i Tyrkiet, og den tyrkiske præsident Erdogan planlægger at returnere nogle af flygtninge til den såkaldte ’sikkerhedszone’, som militæret har oprettet på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. 'Så det er både en lejlighed til at kanøfle kurderne og en praktisk mulighed for at slippe af med et flygtningeproblem,' siger Henrik Breitenbauch, der er leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet til Information. Få dage efter offensiven var over 100.000 civile på flugt, og kurderne har bedt om hjælp hos en af sine tidligere fjender, den syriske præsident Assad. Konflikten har internationale tråde eftersom Assad er støttet af Rusland og Tyrkiet af USA.

 

Internationale reaktioner

EU's udenrigsministre mødtes den 14. oktober, og fordømte iflg. Washington Post den tyrkiske indtrængen og blev enige om et fælles forbud mod våbensalg til Tyrkiet. Herhjemme har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ifølge DR opfordret Tyrkiet til at ’undgå at puste ild i gløderne i det nordøstlige Syrien med en mulig invasion.’

 

Kilder

 

Efterladt
Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.10.19