Oluf Palme-mordet - og mord fra virkelighedens verden

Vi har kigget på vores hylder efter krimilitteratur fra virkelighedens verden.

En mørk februaraften blev den svenske statsminister Oluf Palme skudt ned på åben gade. Mordet rystede alle og mordgåden er stadig uløst.  Det er et klassisk eksempel på, hvordan virkeligheden kan overgå selv de værste fantasier - og vi bliver fascineret, for virkelighedens mord og krimigåder trænger sig tæt ind på os på en helt anden måde end selv den mest hårrejsende krimi.

Det er jo virkelige begivenheder, som kan ramme levende mennesker som du og jeg. Det afføder chok, fortvivlelse og fornægtelse. Vi vil allerhelst lukke øjnene, men alligevel også gerne prøve at forstå?

Vi identificerer os med ofrene, men fascineres alligevel af det skete og handlingen. Hvad var den onde drivkraft bag?  Hvor kommer ondskaben fra, og hvordan kunne det komme så vidt?

Opklaringsarbejdet bliver vi også fascineret af. Rejseholdets arbejde optager og imponerer mange. Hvordan kan det lykkes at få selv de mest vilde mordgåder opklaret? Et enkelt fingeraftryk, en spytklat, et spor fra en gummisko, et cigaretskod eller en vidneforklaring?

 

Oluf Palme-mordet er historien om en krimigåde - som trods ihærdig efterforskning endnu ikke er løst

Mordet rokkede ved den svenske nationalitetsfølelse, og ingen politiker kan vide sig sikker længere, ikke engang i Norden. Tør befolkningen føle sig sikker og tryg, når et lands frontfigur kan myrdes og morderen gå fri? I en kriminalroman ville morderen jo for længst være blevet fanget. Det synes vi bedre om.

Oluf Palme-mordet er beskrevet i litteratur og i filmens verden, for den uløste krimigåde drager os stadigvæk. Vi vil bagom og vide mere, og vi lever i håbet om, at morderen en dag bliver fanget.

 

Bibliotekets kriminallitteratur trækker høje udlånstal

Kriminalromanerne har mange læsere, men også bibliotekets faglitteratur om virkelighedens mordgåder fascinerer. De største forbrydelser som Anders Breiviks myrderier på Utøya, Blekingegadebanden og dobbeltmordet på Peter Bangsvej optager os. Vi vil vide alt for bedre at prøve at forstå ondskaben og de irrationelle handlinger. Finde mening i galskaben.

Nedenfor ser du et udpluk af bibliotekets krimilitteratur fra den virkelige verden. Tør du læse med?

 

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.03.16