Foto: Shutterstock / modelfoto

Simon Spies-dokumentaren: Fra fortællingen om frisind til fortællingen om overgreb

25.08.22
I mange år blev Simon Spies set som et festligt nationalt ikon. Det har ændret sig med DRs aktuelle dokumentarserie. Vi har fundet en række bøger frem, der går ned i seriens tematikker.

DR-dokumentaren Spies og morgenbolledamerne har vakt massiv debat og sat gang i en revurdering af hele myten om den farverige og stenrige charterkonge, der døde i 1984.

Den nye dokumentarserie zoomer ind på en række teenagepigers skæbne i det succesfulde rejsefirma.

I aviser annoncerede Spies-koncernen efter "purunge piger" til piccolinejobs. Mange af disse piger blev derpå hvervet som såkaldte "morgenbolledamer", hvilket både drejede sig om sex og også kunne indbefatte tilbud om store pengebeløb for at lade sig udsætte for vold.

I samtidens Danmark og længe efter morede mange sig over betegnelsen 'morgenbolledamer'. Hvad man måske ikke tænkte over, var, at ”damer" var en fiks sproglig forklædning. Det var teenagepiger, og mange kom ifølge dokumentaren fra ressourcesvage baggrunde, hvilket gjorde dem ekstra udsatte. Og når man først var kommet ind i et miljø, der af omverdenen blev set som prestigefyldt, og som gav adgang til luksus, alt imens kontakten til ens tidligere omgangskreds blev indskrænket, var det ikke enkelt bare at sige nej eller gå.

Biografier og kritiske røster fra bibliotekets samling

Der findes adskillige bøger om Simon Spies, ligesom hans liv er skildret i spillefilm og dokumentarfilm. Mange af disse portrætter spejler en tid, der var fascinerede af den flamboyante mangemillionær, og hvor der blev sat få eller ingen spørgsmålstegn ved, hvad der ellers foregik. Men der er også andre vinkler.

Teaterstykket Heidi, en rejse til helvede med Simon Spies er baseret på den virkelige historie om Heidi Kristensen, der som 15-årig blev "morgenbolledame" hos Spies og senere endte i prostitution og stofmisbrug, inden hun som 25-årig døde af AIDS. I den aktuelle dokumentar er Heidis søster Anika en af de centrale personer. Manuskriptet til skuespillet kan lånes på eReolen.

En af de personer, der beretter om livet med Simon Spies i dokumentarserien, er Inger Weile. Hun var i en periode kæreste med Spies, og dokumentaren fortæller om, hvor voldsom en personlig nedtur, hun efterfølgende blev sendt ud i. Men hun giver udtryk for stadig at være fascineret af ham. Inger Weile udgav i 2018 bogen Mit liv med Spies, Sjakalen og Scarface.

Herunder kan du finde materialer om Simon Spies samt bøger, der knytter sig til dokumentarens tematikker – fagbøger om overgreb, om MeToo-bevægelsen og om nutidens opgør med fænomener som 'victimblaming' og 'slutshaming'.

DR-dokumentaren, som er i tre dele, kan streames på dr.dk

 

Materialer