Delphine Seyrig i hovedrollen som Jeanne Dielman. Foto: Filmstill fra Filmstriben.dk

Den er verdens bedste film - og du kan se den på Filmstriben

20.01.23
Den belgiske film 'Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles' blev for nylig kåret til verdens allerbedste af det anerkendte britiske magasin Sight & Sound.

I årtier har filmklassikere som Orson Welles' Citizen Kane og Hitchcocks Vertigo siddet solidt på tronen, når anmeldere og andre filmeksperter skulle udvælge den bedste film nogensinde.

Men sådan ser verden ikke ud længere.

Da det britiske filmblad Sight & Sound, som udgives af Det Britiske Filminstitut, i slutningen af sidste år afslørede deres respekterede Top 100-liste, som udsendes cirka hvert tiende år, var det til manges store overraskelse den noget mere ukendte belgiske Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles, der indtog førstepladsen.

Diverst panel gav nye resultater

Årsagen er formentlig, at Sight and Sound havde inviteret et langt større panel af filmeksperter til at stemme og lagt vægt på, at panelet med hensyn til bl.a. køn og baggrund blev betydeligt mere mangfoldigt end tidligere.

For første gang i listens næsten 70-årige historie blev det dermed en film af en kvindelig instruktør, der indtog førstepladsen. Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles er instrueret af belgiske Chantal Akerman og har Delphine Seyrig i hovedrollen.

Mesterværk om et stille kvindeliv

Filmen følger den midaldrende Jeanne i hendes daglige rutine, når hun gør rent, køber ind, skræller kartofler, laver mad til sin søn - og når hun får besøg af sexkunder. Det er en film om vanens og rutinernes stille fængsel og om at bryde ud.

Udover at være et mesterværk regnes filmen for et feministisk statement ved at sætte et stille kvindeliv i centrum, et liv af den slags, der før i tiden sjældent blev betragtet som filmegnet materiale, men som i allerhøjeste grad er det.

Du kan streame verdens bedste film på Filmstriben.

Materialer