Filmen 'Titane' af Julia Ducournau vandt De Gyldne Palmer i 2021. Foto: Filmstriben.

Filmfest i Cannes

20.05.23
Lige nu løber Cannes Filmfestival af stablen. Vi har samlet en række film, som tidligere har vundet den eftertragtede Guldpalme. Se dem på Filmstriben.

Cannes Filmfestivalens højdepunkt er, når filmverdenens fineste pris Palme d'Or, Guldpalmen, uddeles. I alt 21 film er i år nominerede i konkurrencen om den fornemme pris.

Uregerlig vinder fra 2021

Den uregerlige og grænsebrydende ’Titane’ vandt i 2021 Palme d'Or.

Filmen er ikke for sarte sjæle med bl.a. eksplicitte voldsudgydelser – og det var lidt af en sensation, da den vandt i Cannes, hvor Spike Lee ovenikøbet kom til at afsløre vinderfilmen før tid.

Ken Loach og Wim Wenders

I 2016 gik hovedprisen til den engelske ’Jeg, Daniel Blake’ instrueret af Ken Loach, som i år har filmen ’The old oak’ med i konkurrencen.

En anden tidligere Guldpalmevinder, som deltager i årets konkurrence, er tyske Wim Wenders, der i 1984 vandt med ’Paris, Texas’ - bl.a. over Lars von Triers ’Forbrydelsens element’.

Dokumentarvinder: Fahrenheit 9/11

Da Michael Moore i 2004 vandt De Gyldne Palmer for ’Fahrenheit 9/11’, som tog hele verden med storm, var det første gang i festivalens historie, en dokumentarfilm løb med prisen.

Juryen gjorde det klart, at filmen ikke vandt, fordi det var en politisk film, men fordi det var den bedste film.

Filmklassiker: Den tredje mand

I 1949 vandt Carol Reed "Grand Prix du Festival", som hovedprisen hed dengang, med den psykologiske thriller ’Den tredje mand’, som i dag er et af hovedværkerne i film.

Tags