Når forfatteren ikke er forfatteren

Hvem var kultforfatteren JT LeRoy virkelig?

I begyndelsen af 2000’erne udgiver en forfatter under navnet JT LeRoy 3 semibiografiske romaner om et liv i fattigdom på californiske rastepladser - et liv præget af narkotikamisbrug og overgreb både følelsesmæssigt og seksuelt.

JT LeRoy skrev sidst i 90’erne korte noveller, der var kendt for at være ganske voldsomme. Forfatteren selv var berygtet for at undgå spotlyset og nægte at identificere sig som mand eller kvinde. Det vakte blot pressens nysgerrighed, og da flere kendte personer som fx Lou Reed og Winona Ryder begyndte at nævne JT LeRoy som inspiration, var en kultpersonlighed født.

I 2005 kunne New York Magazine afsløre, at JT LeRoy i virkeligheden var forfatteren Laura Albert. Hun havde i flere tilfælde omtalt sig som JT’s roommate, og i flere år havde hendes svigerinde optrådt som JT i offentligheden i ført paryk og solbriller.

Men er Laura Alberts brug af synonymet JT LeRoy manipulation med offentligheden i et forsøg på at få sympati og omtale? Eller var JT LeRoy, som Albert selv hævder, en identitet hun kunne gemme sig bag, så hun havde det psykiske overskud til at beskrive de voldsomme ting, der var sket i hendes barndom?

Det forsøger Jeff Feuerzeig at finde svaret på i dokumentarfilmen Author: The JT LeRoy Story, som du kan se på Filmstriben.

 

Når forfatteren ikke er forfatteren
Når forfatteren ikke er forfatteren
Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.09.18