Billie Holiday 100 år

Hun blev kendt for at bruge sin stemme som et emotionelt og sensuelt instrument.

7. april 1915 blev Billie Holiday født til et omtumlet liv. Allerede som 14-årig begyndte hun at synge på små klubber i Harlem, og 4 år senere opdagede en talentspejder hende. Han bed mærke i hendes elegante fremtoning og hendes måde at frasere på, som var inspireret af Louis Armstrong og hans trompet.

Billie blev introduceret til berømte jazzmusikere som Duke Ellington og Ben Webster, og i de efterfølgende år optrådte hun på det nærmeste sammen med alle de store navne inden for swing-musikken.

”Strange fruit”, som Billie indspillede i 1939, blev hendes kendingsmelodi. Det er en sang, som handler om 3 sorte borgerrettighedsforkæmpere, som blev myrdet i Sydstaterne. Temaets alvor passede perfekt til hendes følelsesladede og sårbare stemme, og det blev en sang, som hun altid sang som sidste nummer, fordi alle andre sange derefter blev ligegyldige.

Budskabet har da også personlig betydning for Billie, som voksede op under fattige kår i efterdønningerne af slaveriet. I USA blev sorte og hvide holdt adskilt af en lang række love, som placerede sorte nederst i hierarkiet, helt frem til 1960’erne.

Som om det ikke var nok, blev Billies liv også præget af et alkohol- og heroinmisbrug, som for alvor eskalerede efter moderens død i 1945. Billie blev flere gange dømt for besiddelse af narkotika og sad et år i fængsel i 1947. Misbruget endte med at tage livet af Billie i 1959, blot 44 år gammel.

Billie Holiday
Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.04.15
Tags