Den store Bastian

”Musikken er et spejl, der fortæller os noget om os selv”, skrev Peter Bastian i bestselleren Ind i musikken; at forholde sig til musik er i bund og grund at arbejde med sig selv – at turde se sig selv i øjnene.

 Når vi stejler over bestemte former for musik, handler det om vores egne mentale barrierer; om noget vi ikke vil være ved og ikke vil mindes om. 

For Peter Bastian var musikken således en vej til indsigt. Ikke en snorlige vej, der førte ham hurtigt og sikkert frem, men en lang og kringlet vej, som han selv gravede frem blandt alverdens inspirationskilder. Det gjaldt den klassiske musik, som han bl.a. spillede med Den Danske Blæserkvintet, de mange stilarter, der mødtes i Bazaar-samarbejdet med Anders Koppel og Flemming Quist Møller, og ikke mindst Balkan-musikken, som han nærede en stor kærlighed til – en kærlighed, som han formåede at smitte danskere i alle ender af landet med på turneerne med sin bulgarske lærermester Nikola Jankov.

Bastians Ballader fra 2016, der er Peter Bastians sidste album, byder på bulgarske bryllupsballader, rumænske doinaer og en tyrkisk taksim i en skøn sammenblanding med dansk og norsk folkemusik. For Peter Bastian var musikkens genrer nemlig ikke vigtige. Det var kun selve musikaliteten.

Den sublime musiker og geniale formidler fandt ikke kun sin egen vej ind i musikken, han viste også vej for mange af os andre. Han tog os med på en opdagelsesvandring ind i musikkens væsen og ud i musikkens mange hjørner, og hans ord og toner vakte massiv genklang. Peter Bastian fik os til at opleve og mærke musikken.

Ind i musikken - Peter Bastian på sugerør / Peter Bastian playing a straw from Tvjournalist.dk on Vimeo.

  • Cd (musik)

Bastians ballader

Af Peter Bastian (2016)
Cd (musik)
  • Bog

Mesterlære : en livsfortælling

Af Peter Bastian (2011)
Peter Bastian (f. 1943) fortæller om sin opvækst, livserfaringer, oplevelser med musik og overvejelser over livet
Bog
  • Cd (musik)

Northern lights

Af Peter Bastian (1997)
Cd (musik)
  • Cd (musik)

Forest walk

Af Peter Bastian (1988)
Cd (musik)
  • Bog

Ind i musikken : en bog om musik og bevidsthed

Af Peter Bastian (1988)
Et debatindlæg mod den analytiske musikteori, idet musik ses som en bevidsthedstilstand hos den enkelte lytter og derfor vanskeligt kan beskrives
Bog
Peter Bastian
29.03.17