Guide til Verdi

Giuseppe Verdi er en af de populæreste operakomponister. Han har blandt andet skrevet Aida, Otello, La Traviata, Rigoletto og Trubaduren.

Et af Verdis særlige træk er at lægge små popmelodier ind i sine operaer, som man husker længe efter, at stykket er slut. Mange kan fløjte med på ”La donna e mobile” (på dansk er den også kendt med den uærbødige tekst ”Jordbær med fløde på, det kan man altid få”). Og har man én gang hørt fangernes kor fra ”Nabucco” eller ”ambolts-koret” fra ”Trubaduren”, glemmer man det aldrig.

Desuden har den melodramatiske for ikke at sige kulørte handling i Verdis operaer været med til at holde dem levende lige til i dag. Drivkraften er ikke mytologi og gralsriddere, men almenmenneskelige følelser og konflikter: kærlighed og had, jalousi og hævn.

Verdi skrev i sit lange liv næsten ikke andet end operaer. Der er dog et enkelt værk, som falder uden for rækken, nemlig det storslåede Requiem – men i sit musikalske udtryk er dette værk alligevel tæt på at være en opera med religiøs, latinsk tekst.

Læs Bibzooms guide til nogle af de bedste indspilninger af Verdis bedste værker herunder.

Du kan også se en lang række af Verdis operaer på Stingray Qello, hvis du er låner hos KøgeBibliotekerne og bor i Køge Kommune.

 

 

Verdi
Verdi
25.10.18