Herfra til evigheden: Dem der drog af sted i 2016

2016 lakker mod enden og tager mange med sig ind i historien.

I 2016 måtte vi sige farvel til mange store personligheder, som har gjort sig særligt bemærket i kultur og politik. Her får du en liste med links til en række værker, så du kan mindes dem eller blive klogere på, hvem de var, og hvad de stod for.

 

Lemmy Kilmister

Det begyndte på sin vis sidste år. Den 28. december 2015 døde Ian ”Lemmy” Kilmister, frontfiguren i  den legendariske metalgruppe Motörhead. Lemmys død var et chock for mange, for  han blev nærmest anset som udødelig, fordi han har (over)levet på en diæt af Jack Daniels og cola siden 1969.

 

David Bowie

Den 10. januar, blot to dage efter udgivelsen af sit album Blackstar, døde det engelske pop-ikon David Bowie efter en 18 måneder lang kræftsygdom, som blev holdt hemmelig for offentligheden. På albummet er døden et fremtrædende tema både i tekster, musik og videoer, og på den måde fik Bowie sit liv og sin kunst knyttet uløseligt sammen til sidst.

 

Alan Rickman

Du kender ham sikkert bedst som professor Severus Snape fra Harry Potter-filmene, men ved sin død den 14. januar havde den engelske skuespiller Alan Rickman et langt CV, som spændte fra actionfilmen Die Hard til Jane Austen-klassikeren Fornuft og følelse.

 

Harper Lee

Den 19. februar døde den reserverede forfatter, som er bedst kendt for sin Pulitzerpris-vindende roman Dræb ikke en sangfugl. Efter en udgivelsespause på 55 år fik vi i 2015 romanen Sæt en vagtpost ud. Lee var blandt andet venner med skuespilleren Gregory peck og forfatteren Truman Capote. Sidstnævnte hjalp hun med at samle materiale til romanen Med koldt blod.

 

Umberto Eco

Den 19. februar var i det hele taget en hård dag for litteraturen, for da mistede vi også den italienske forfatter Umberto Eco, som mange kender for hans lærde middelalder-spændingsroman Rosens Navn. Eco var hele sit skrivende liv fascineret af konspirationsteorier, og både hans faglitterære og skønlitterære forfatterskab undersøger menneskets evne og vilje til at se forbindelser overalt.

 

George Martin

Ikke forfatteren til Game of Thrones-bøgerne, men ”den femte Beatle”, som George Martin er blevet kaldt, døde den 8. marts. George Martin var den producer, der gjorde det muligt for The Fab Four at realisere den musik, de havde i hovedet. Den nodekyndige Martin arrangerede og redigerede og var med til at nedbryde mange konventioner for, hvordan man lavede popmusik. Han skrev og dirigerede fx musikken til nummeret Eleanor Rigby, som er indspillet udelukkende med klassiske instrumenter.

 

Keith Emerson

Den 11. marts måtte vi sige farvel til den ekvilibristiske keyboardspiller og komponist, som var med til at grundlægge den progressive rockgruppe Emerson, Lake & Palmer. Emerson spillede også i gruppen The Nice og gjorde sig bemærket på grund af sit tekniske overskud og kompositionelle talent på tangenterne.

 

Anker Jørgensen

Socialdemokraten fra Sydhavnen døde den 20. marts efter et langt liv hvor han blandt andet nåede at være statsminister, møde Saddam Hussein og indføre efterlønnen.

 

Merle Haggard

Den amerikanske ”outlaw” countrymusiker og sanger, som havde mere end 30 listetoppende sange på sit løbeblad, døde på sin fødselsdag den 6. april og efterlod os med et bagkatalog, som passer til enhver, der føler sig lidt alene i verden en gang imellem. Hvis man lytter godt efter, kan man høre ørkenen i baggrunden på alle hans plader.

 

Prince

Musikeren og komponisten, der var lige så lilla, karismatisk og mystisk, som han var funky, døde den 21. april og udløste blandt andet en lilla forside på den danske avis Politiken. Prince var kendt for sit enorme musikalske talent,  for sine pulserende sange og sin impulsive optræden både på og af scenen, hvor han både kunne lave om i besætningen og sætlisten undervejs.

 

Lonnie Mack

Hvis det ikke var for Lonnie Mack, ville Stevie Ray Vaughn, Joe Bonamassa og Eric Clapton måske have lydt en smule anderledes. Guitarpioneren sagde farvel og takke samme dag som Prince, den 21. april, så den gik ubemærket hen  i medierne, men ikke blandt andre guitarlegender.

 

Guy Clark

 

Den 17. maj døde Grammy-vinderen og country/folk-legenden Guy Clark. Han var en solid sangskriver, hvis sange emmer af følelser og historier lige som hans sceneoptræden. Hans betydning for musikken bliver bevidnet af store kunstnere som Johnny Cash, Emmylou Harris og Willie Nelson, der alle har indspillet nogle af hans sange.

 

Muhammad Ali

 

Bokse-ikonet  Cassius Clay alias Muhammad Ali fløj som en sommerfugl og stak som en bi. Men det sluttede den 3. juni efter mange års kamp mod Parkinsons. Ali var et popkulturelt ikon berømt for sine danseagtige bevægelser i ringen og senere for sin aktive kamp for ligestilling mellem racerne i USA.

 

Toots Thielemans

Den belgiske mundharpevirtuos og jazzmusiker Jean Baptiste ”Toots” Thielemans døde den 22. august efter et langt og rigt liv med musikken i førersædet. Den charmerende musiker spillede blandt andet temamusikken til filmen Midnight Cowboy, lige som hans karakteristiske blanding af at fløjte og spille guitar kan høres på nummeret Bluesette.

 

Trille

Den danske sangerinde og sangskriver døde den 17. oktober. I tråd med en stolt tradition i dansk lyrik evnede Trille at finde det eksistensdefinerende frem i hverdagens poetiske uperfekthed. Hun fremhævede de helt store følelser i de helt små ting, og lod håbet skinne igennem som et lille lys i mørket.

 

Leonard Cohen

Den canadiske poet og sanger døde den 7. november kort tid efter udgivelsen af sit nye album You Want It Darker. Også på denne plade manifesterede The Lord Byron of Rock and Roll, som han blev kaldt, endnu en gang sit enorme talent for at forene litteratur og musik på en måde, som er svær at ryste af sig.

 

Jan Sonnergaard

Den danske forfatter var kendt for en rå og direkte stil, som siden debutten med novellesamlingen Radiator i 1997 gjorde ham både berømt og berygtet. Han lagde ikke fingre imellem, når det gjaldt om at skildre et råt miljø eller en krads personlighed.

 

Fidel Castro

CIA forsøgte flere gange at slå ham ihjel, og han var formodet død i en lang periode, inden den cubanske diktator og revolutionær døde den 25. november. Castro stod sammen med sin bror Raul og Ernesto Guevara i spidsen for det oprør, som gjorde hans hjemland Cuba fri af USA, hvorefter han blev kommunistisk diktator. Med hans død slutter et kapitel i den moderne verdenshistorie.

 

Greg Lake

Den 6. december døde Greg Lake, som var bassist og sanger i Emerson, Lake & Palmer. Greg Lake havde et langt liv inden for den progressive rock, hvor teknisk formåen og eksorbitante kompositioner er i førersædet. Han var desuden med til at stifte gruppe King Crimson, hvis første plade In the Court of The Crimson King blandt andet indeholder sangen 21st Century Schizoid Man, som er genindspillet af folk som Ozzy Osbourne og Kanye West.

 

Claus Ryskjær

Den 12. december døde revyskuespilleren med den hæse stemme. Ryskjær var kendt af mange og hans stemme af endnu flere. Han lagde nemlig stemme til en perlerække af tegnefilm som fx Disneys Robin Hood. Voksne kender ham nok bedst fra revyscenen, men han var også en formidabel karakterskuespiller, hvad du blandt andet kan opleve i noir-serien Edderkoppen.

 

George Michael

Sidste jul gav han os sit hjerte, denne jul tog han afsted - nærmere bestemt den 25. december. George Michael var den ene halvdel af duoen Wham!, som i 1984 udgav det ny-klassiske julehit  Last Christmas. Michael nåede at have flere top-10 hits end sine landsmænd The Beatles, og så var han forkæmper for homoseksuelles rettigheder.

 

Carrie Fisher

Den 27. december blev Princess Leia et med kraften. Carrie Fisher var en karismatisk skuespillerinde, som beviste, at kvinder også kan være actionhelte. Ud over sin berømte rolle i Star Wars medvirkede hun også i kultfilmen Blues Brothers, hvor hun spillede hævngerrig brud. Privat var Fisher en etableret del af det amerikanske kendis-miljø hele sit liv. Hun var datter af sangeren Eddie Fisher og skuespillerinden Debbie Reynolds, og i en periode var hun gift med musikeren Paul Simon, som skrev sangen Hearts and Bones om deres forhold.

 

Herfra til evigheden: Dem der drog af sted i 2016
Herfra til evigheden: Dem der drog af sted i 2016
27.12.16