Janis Joplin 75 år

Lad os fejre Janis Joplins fødselsdag den 19. januar 1943 ved at mindes hendes vilde hippiesjæl og imponerende røst, som var med til at forme en hel musikgeneration.

Janis Joplin startede sin karriere i San Francisco, hvor hun efter småjobs på de lokale værtshuse, blev opdaget og forsanger i bluesbandet Big Brother & The Holdning Company. Gruppen fik hurtigt et gennembrud, ikke mindst pga. deres live optrædener, med Joplin som den karismatiske og energiske frontfigur.

Hun havde dog svært ved at håndtere succesen og følte sig tit ensom. Som hun poetisk beskrev det, i et interview i starten af 1970: ”Hver aften dyrker jeg elskov med 25.000, men jeg går altid hjem alene”. Efter to albums med bandet, gik hun solo i 1968 og udgav derefter to succesrige albums – det sidste og mest kendte, Pearl, blev udgivet to uger efter hendes død.

Janis Joplin døde af en overdosis heroin den 4. oktober 1970, kun et par uger efter Jimi Hendrix' død. Dermed var de med til at grundlægge myten om, at særlig mange oprørske rockartister dør netop som 27-årige, som f.eks. også Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Jim Morrison, Amy Winehouse, også kendt som "Klub 27".

I 1995 blev hun gjort til medlem af Rock’n’Roll Hall of Fame og i 2004 blev hun kåret som nr. 46 i magasinet Rolling Stones’ ”100 Greatest Artist of All Time”.

Stevie Nicks, Joss Stone og Amy Winehouse er blot nogle af de mange artister, der har hentet deres inspiration i Janis Joplin.

 

Janis Joplin på eBiblioteket

På Filmstriben.dk kan du se Janis: Little Girl Blue, den kritikerroste dokumentarfilm om hendes vilde liv og karriere.

Quello Concerts kan du se Janis i levende billeder i en 30 minutter lang koncertoptræden i høj opløsning.

Janis Joplin
Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.01.18
Tags