Johnny Cash - En stemme, en guitar og en hulens masse fed musik

Se, hør & læs! Her er en liste med albums, koncertoptagelser og bøger om Johnny Cash.

J.R. Cash, født 26. februar 1932 og død 12. september 2003, var især kendt for sin dybe, rolige bas-baryton og spredte sig gennem sin lange karriere over et bredt spekkter af genrer fra gospel over country, folk, blues, roakabilly og rock. Denne bredde var medvirkende til at give ham et bredt publikum, som blev tiltrukket af Cash' ydmyge facon og troværdige personlighed.

 

Johnny Cash var ægte

Han blev født i beskedne kår, oplevede tidligt tragedie, da broderen blev dræbt ved en arbejdsulykke. Cash afsluttede sin militærtjeneste med ære i 1952.

 

Den amerikanske drøm

Cash flyttede herefter til Memphis, Tennesee og begyndte sin musikalske karriere - tog kontakt med producer Sam Philliips, i samme studio som Elvis Presley, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis.

Allerede den første single, med sangene "Hey Porter" og Cry, cry cry" blev så godt placeret på hitlisterne, at Cash kom på turné med blandt andre Elvis Presley - og hans navn blev herefter solidt etableret. Allerede året efter fik han med "I walk the Line" sin første #1-placering på Billboards liste.

 

I medgang & i modgang

Før sine tre år med US Airforce I i Tyskland havde Cash mødt 17-årige Vivian Liberto, som han giftede sig med ved hjemkomsten. De fik sammen fire døtre, men stofmisbruget, de mange turnéer og hans udenomsægteskabelige æffærer betød at Vivian opløste ægteskabet i 1966.

 

Lovens smalle sti

Trods sit image som "outlaw", som han bl.a. brugte i forbindelse med de gratis koncerter, han gav i fængsler, var Cash kun idetentionen for mindre overtrædelser og blev aldrig dømt. Han kom i løbet af sin karriere flere gange i behandling for sit misbrug af især amfetaminer, men blev kun taget med receptpligtig medicin som Dexedrin og fik derfor kun betingede domme.

I 1968 friede Cash til June Carter på scenen i London, Ontario - og de giftede sig kort efter. Sammen fik de en søn og turnerede sammen de næste 35 år, indtil June døde i maj 2003. Cash døde 4 måneder senere.

 

American Recordings

Cach formåede som få at forny sig selv, og med de fire "American Recordings" tiltrak han nye generationer af lyttere. Disse meget personlige udgaver af andre kunstneres sangem fra helt andre genrer, kom til at stå som et smukt punktum for en af de længste karrierer i den amerikanske populærmusiks historie. De blev siden suppleret med to mere, udgivet efter hans død.

Johnny Cash
Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.01.18
Tags