Danmarks største forfatter er uden tvivl H.C. Andersen

100 danske klassikere

16.03.20
Dén der tager initiativ til at udpege de væsentligste titler i dansk litteraturhistorie, tager samtidig ophold på øretævernes holdeplads. For bølgerne går højt, når man vurderer noget litteratur for at være bedre end noget andet. Det afhænger jo også af smag og behag.

Er vi så modige eller dumdristige – tja?  Hvorom alting er, så har vi udvalgt 100 danske bøger, som vi vurderer har klassikerstatus eller -potentiale (nyeste værker på listen).

Definitionen af en klassiske er ingenlunde nagelfast.  En kort version lyder:

En klassiker er den store eller lille tekst, der formår at fange og fængsle læsere ud over sin umiddelbare samtid (Torben Weinreich, 2004).

Et vigtigt kriterium for vores udvælgelse er, at værket stadig fascinerer nye læsere og læses af lyst - med vægt på det lystbetonede.
Det betyder, at listen afviger fra den danske kanon som i højere grad lægger vægt på den danske kulturarv og -bevaring. 

Vi har ligeledes lagt vægt på, at værket er let tilgængelig i vores samlinger - fysiske såvel som digitale. Heldigvis udgives der i disse år mange klassikerserier med gode forord af nulevende forfattere såvel som samlede værker af forfattere, som stadig er værd at læse.

Værkerne er listet sådan, at de nyeste – dem med klassikerpotentiale – er øverst. Således kan du også bruge listen til at finde et værk fra en bestemt tidsperiode. 

Klassikere til debat

Skriv gerne til os, hvis du savner et dansk værk på listen eller er uenig med os i, hvilke værker der får ”klassikerstemplet”. Som sagt er klassikere altid til debat. Skriv til webbib@koege.dk

Se også  100 klassiske romaner

2000 og frem

1950 til 1999

1900 til 1949

1850 til 1899

1800 til 1849

før 1799