Island

12 kølige krimier fra Island

Af Anonym (ikke efterprøvet)
24.01.18
Når man ser det islandske landskab, kan man sagtens forestille sig, at det må være utroligt let at finde et godt sted at gemme et lig. Men der bliver faktisk begået ganske få drab på Island. Måske er det en medvirkende årsag til, at islandske krimilæsere kræver realistiske historier?

Derfor optræder der ikke mere end ét lig i hver af den prisbelønnede Arnaldur Indriðasons krimier, fortæller han i Kristeligt Dagblad. Samtidig er han meget inspireret af de islandske sagaer. Hans krimier om den melankolske kriminalbetjent Erlendur og hans kollegaer er både fascinerende, mørke og meget stemningsskabende.

Krimien DNA skrevet af Yrsa Sigurðardóttir vandt sidste år Palle Rosenkrantz-prisen for bedste årets bedste krimi. Tre år tidligere (i 2014) blev den også kåret som årets krimi i Island. Hendes krimier er iskolde med et feministisk islæt. Flere anmeldere sammenligner hende med med Arnaldur Indriðason.

Også Ævar Örn Jósepsson skriver i den nordiske krimitradition – og sammenlignes med Arnaldur.

Jón Hallur Stefánssons bøger er på en gang velkendt og fremmed land. Underspillet men dramatisk.

Endelig har "Hvor skygger ruge" af Michael Ridpath dybe rødder i den islandske sagatid, mens "Flatøgåden" af Viktor Arnar Ingólfsson også trækker tråde tilbage til de islandske håndskrifter. 

Materialer