20 korte klassikere

Introduktion til verdenslitteraturen

Vil du gerne i gang med den store verdenslitteratur? Men føler du dig overvældet af bøgernes længde? Fortvivl ikke, her får du nogle bud på klassikere, som evner at sige meget med få ord.

 

Selma Lagerlöf: Hr. Arnes penge

Er du til gys og spænding, så skal du læse Selma Lagerlöfs Hr. Arnes penge. Vi er i Sverige 1500-tallet, hvor præsten Hr. Arne gemmer på en skat, der muligvis er stjålne sølvpenge fra et kloster. En stor forbrydelse finder sted, og skatten bliver stjålet, og det går ham og hans hushold ilde. Et genfærd hjælper til med opklaringen, der har blodige konsekvenser. 

 

Goethe: Den unge Werthers lidelser

Ikke mindre ulykkeligt er det hos den unge Werther, som sukker efter sin kønne Lotte, der dog allerede er lovet bort. Den største del af bogen er Werthers optegnelser i jeg-form, hvorefter man oplyses af ”udgiveren” om de voldsomme følger af Werthers ulykkelige kærlighed.

 

Knut Hamsun: Sult

Sulten er hård i den norske vinter, hvor romanens hovedperson driver rundt i Kristianias iskolde gader. Sult er interessant for os privilegerede moderne læsere, som næppe har oplevet sulten som grundtilstand. Samtidig er hovedpersonen irrationel på en måde, som forbløffer og måske irriterer. Efter endt læsning ser man som læser verden på en ny og forfriskende unormal måde.

 

Se listen nedenfor for inspiration til endnu flere korte og spændende klassikkere.

 

Selma Lagerlöf
09.11.16