Arabisk Jazz

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.04.17
Stemningsfuld fransk krimi i en klasse helt for sig selv

Karim Miské har skrevet en krimi, der er utrolig læsværdig. Det hænger sammen med den lette nærmest legende litterære stil, der er både anderledes men også en fornøjelse at opleve i en krimi. Der sker naturligvis forbrydelser og der skal opklares mord. Men til forskel fra hans franske kolleger Lemaitre, Minier og Grangé er det ikke så meget plottet, som det er stemningen, personerne og ikke mindst miljøet, der løfter denne krimi.

Det 19. arrondissements multietniske smågademiljø og dets blomstrende mangfoldighed af indbyggere giver virkelig denne bog karakter og stemning.

Arrondissementet er en boblende smeltedigel af arabiske, jødiske og kristne kulturer. Der er bedehuse, synagoger, småbutikker og mennesker af snart sagt enhver herkomst. I dette miljø driver Ahmed rundt, skæv på pot og antikvariske krimier, indtil hans smukke franske overbo bliver myrdet under spektakulære omstændigheder.

Som den oplagte hovedmistænkte rusker han sig ud af sin årelange døs og påbegynder sin egen efterforskning i lokalmiljøet. Det noget umage makkerpar, som politiet sætter på sagen, formår at bevæge sig rundt med åbenhed og respekt for alle. Efterhånden som de kommer tættere på de lokale, blandt andet ved Ahmeds og nogle unge pigers hjælp, dukker alle historierne op. Er mordet et resultat af ren og skær religiøs fanatisme, eller er der mon en mere kryptisk sammenhæng.

 

Materialer