Bøger for unge med læseudfordringer

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.05.18
Det er ikke altid let for unge at finde spændende bøger, hvis deres læsekompetencer ikke helt tilsvarer deres alder. Serien Hip er udviklet særligt til unge med læseudfordringer.

Det er bøger, som tager fat på emner, der er relevante for målgruppen - fx kærester, den første gang, venner/veninder, spiseforstyrrelser, kriminalitet, alkohol osv.

Der er tænkt over, at bøgerne skal være spændende, så de unge får lyst til at læse bogen til ende. Ofte havner hovedpersonen i et dilemma. Skal jeg bryde reglerne eller overholde dem? Skal jeg følge min samvittighed eller gøre, som vennerne forventer? Skal jeg holde på en hemmelighed eller fortælle den videre?

Samtidig er handlingen kronologisk fremadskridende uden flash backs, skift i tid, små løjerlige indskud eller fiffige tangenter. Sproget er enkelt og mundret, og så holder det sig i en tone, som rammer målgruppen - ungdommeligt uden, at det bliver en voksen, der forkrampet prøver at være ung med de unge.

"Den svenske forfatter Mårten Melin skriver både lyrik og letlæsning, og han har sagt i et interview, at de to genrer minder om hinanden. Og det kan jeg godt følge ham i. Når man skriver letlæst for unge, laver man små koncentrerede sætninger, som er fulde af betydning. Desuden bruger man ofte metaforer og ordbilleder til at beskrive en stemning. Dog må det i letlæsning ikke blive for abstrakt. Derfor bruger man nogle letgenkendelige metaforer, som er nemme at afkode," siger forfatter og forlægger Per Straarup Søndergaard, som står bag bogserien.

Har du en teenager derhjemme, som har svært ved at finde bøger som fanger, så prøv en af bøgerne i serien her. 

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Tags
Materialer