Grafik: American Library Association 2022, www.ala.org

De forbudte bøgers uge

19.09.22
'Banned Books Week' løber fra den 18. til den 24. september i USA og sætter fokus på bøger, som er ramt af forsøg på censur. Især bøger om køn, seksualitet og race er udsat i øjeblikket.

Lige siden 1982 har den sidste uge i september været Banned Books Week i USA.

Amerikanerne sætter deres frihedsrettigheder over alt andet, men paradoksalt nok er USA samtidig et land, hvor ytringsfriheden konstant presses.

Det kan både være af enkeltpersoner og af interessegrupper, der ønsker bestemte emner eller livssyn fjernet fra boghylder på biblioteker og fra skolers undervisningsbøger.

"De forbudte bøgers uge" begyndte som en modreaktion, og ugen er blevet en årlig fejring af friheden til at læse og en markering af ​​vigtigheden af fri og åben adgang til information.

Race og køn er kontroversielle emner lige nu

At Banned Books Week stadig er relevant understreges af, at amerikanske biblioteker for tiden oplever voksende bestræbelser på at forbyde bøger om race og køn.

Banned Books Weeks' website kan man se en top 10 over de mest anfægtede titler i 2021. Ikke alle bøgerne på listen er oversat til dansk, men det er bøger, der handler om enten kønsidentitet, seksualitet og/eller race.

Nogle af bøgerne har vi på KøgeBibliotekerne, andre kan du bestille hertil via bibliotek.dk.

Find dem herunder - og send en tanke til vigtigheden af, at bøger og viden er tilgængelig for alle, også når det gælder emner, som nogle anser for kontroversielle eller uønskede.

  1. Gender Queer - Maia Kobabe
  2. Lawn Boy - Jonathan Evison
  3. All Boys Aren’t Blue - George M. Johnson
  4. Out of Darkness - Ashley Hope Perez
  5. The Hate U Give - Angie Thomas
  6. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian - Sherman Alexie
  7. Me and Earl and the Dying Girl - Jesse Andrews
  8. The Bluest Eye - Toni Morrison
  9. This Book is Gay - Juno Dawson
  10. Beyond Magenta - Susan Kuklin

Materialer