Foto: Unsplash / Nathan McBride

Dorte anbefaler: Omdrejningspunkter

21.10.22
Disse romaner tager udgangspunkt i et bestemt sted, der giver forankring i en forvirret og farlig verden, hvor venner og fjender er svære at kende forskel på.

Med et omdrejningspunkt bliver det lettere at give slip og bygge et nyt liv op.

Kelly Bowen: Lejligheden i Paris

Med en overdådig herskabslejlighed i Paris som omdrejningspunkt følger man Aurelia i 2017 og Estelle fra 1939. Det er intenst og medrivende fra første sides indtræden i den tomme lejlighed til den fantastiske afslutning.

Estelle er smuk og glamourøs, hvilket udnyttes til fulde i kampen mod nazisterne. Men det er sådan set selve beskrivelsen af Paris og England under 2. Verdenskrig, der er mest fængende.

De mange anonyme eller glemte personer, der bringer store ofre, bliver her hyldet for deres arbejde ofte med livet som indsats. Den får en varm anbefaling.

Phaedra Patrick: Kærlighedsbroens hemmelighed

En sjældenhed blandt hyggeromanerne: en mandlig hovedperson.

Da jeg af gode grunde ikke kan udtale mig om, om det rammer plet rent følelsesmæssigt for en mand, vil jeg bare nævne, at det virker det til for mig. Sorgen over en mistet ægtefælle er ens for alle, og angsten for igen at kaste sig ud i livet og træde nye veje er også den samme.

Med Kærlighedsbroen som scene for mange af begivenhederne i bogen, får man en fin fortælling. Den fangede fra første side og var tro mod Mitchells kejtede måde at være på uden at være overdrevet karikeret.

Eva Glyn: Olivenlunden

Antonia og Maric er begge hver på sin måde hårdt ramt af livets udfordringer. Sammen og hver for sig finder de i Vila Maslina på en kroatisk ø mod og byggesten til et nyt liv, som forløser gamle traumer.

Jeg synes især, Damirs rejse mod en accept af sin barndom står meget stærkt. Samtidig bliver man en lille smule klogere på de tragiske begivenheder i det tidligere Jugoslavien, hvor naboer pludselig er fjender.

I 2017 var jeg selv med tidligere udsendte soldater i Kroatien og oplevede på nærmeste hold, at landminer fra dengang skam findes endnu og at huse står tomme, fordi ingen tør flytte ind.

Sarah Jio: Kærlig hilsen fra London

Dejligt at få en roman i hånden, som ikke også handler om 2. Verdenskrig. Jeg synes, der har været mange romaner med dette fokus. Her har vi 1968 og frem samt 2013 som de to tidsspor og med London som udgangspunkt med en enkelt afstikker til Californien.

Valentina kæmper for at redde boghandlen, hendes mor har testamenteret hende, mens advokaten forsøger at overtale hende til at sælge. Måden, hvorpå Valentina får bygget et nyt liv op i London, er ikke snorlige, men fyldt med minder fra en elsket mor, der pludselig forsvandt fra det ene øjeblik til det andet.

En virkelig god fortælling blandt andet med nogle dejlige beskrivelser af Primrose Hill, som giver mig lyst til at besøge området i London.

Rachael Lucas: Det lille bibliotek

Da Lucy ankommer til Little Maudley, skal hun bare hvile ud og komme sig over sin stress. Alt er så idyllisk, som det overhovedet kan være, bortset fra en meget gnaven nabo, Bunty, som oven i købet elsker eksotiske kæledyr.

Det er en del af huslejen, at Lucy skal hjælpe Bunty, men det viser sig at være lettere sagt end gjort. Med en telefonboks som omdrejningspunkt flettes landsbyens historie under 2. Verdenskrig og nutiden sammen, og mod sin vilje er  Lucy pludselig en del af kampen for at bevare telefonboksen.

Det afføder mange forviklinger, men forfatteren formår at holde handlingen kørende med en meget flot afslutning. Bare en dejlig bog efter min mening.

Materialer