Dy Plambeck fotograferet af Les Kaner

Dy Plambeck vinder Politikens litteraturpris

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.03.20
Vi siger tillykke til Dy Plambeck, som er en markant stemme i dansk litteratur.

Lige fra starten er Dy Plambeck blevet beskrevet som en af sin generations mest originale forfattere. Intet er givet på forhånd i hendes romaner, der sprudler af fortællelyst. Flere af hendes tidlige udgivelser som fx Gudfar tager læseren med til en maskulin verden, hvor det vrimler med fysiske detaljer og dumme kommentarer.

Mange af karakterne i Plambecks romaner er aparte og udenfor fællesskabet - en følelse, som forfatteren selv bærer med sig rundt - og hun har hentet inspiration fra mange af de samtaler, som hun har overhørt i toget, i køen i Netto og et væld af andre steder, hvor mennesker mødes. Med sympati og nærvær giver hun et blik ind bag facaden hos nogle af de skæve eksistenser, som ikke passer ind i det almene samfunds polerede billede af, hvordan vi alle skal se ud og gebærde os.

Nu har hun netop vundet Politikens litteraturpris for sin seneste roman, der har fået titlen Til min søster. Her er fokus flyttet til et kvindeligt univers, der tager sin start med en fødsel. Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft, som hun smukt og indlevende fortæller om gennem to søstre, som mærker efterdønningerne af en eks-kærestes voldelige adfærd.

Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen udtaler om vinderromanen:

"Til min søster er en barsk, men også rørende fortælling om moderne kvindeliv. Om smerter, der er naturlige og smerter, der er påført gennem vold. Om kroppens utæmmelige lyster – og om hævn. Dy Plambecks vinderroman fører med stor energi, dansk litteratur – og kvindekamp – ind i en ny tid."

Materialer