Mørke skyer
Dystre nordiske fortællinger

Dystre nordiske fortællinger

02.11.16
Årets bedste nordiske romaner er fulde af sygdom, lidelse, skuffelse, død, overgreb og sorg.

Avisen Information kalder de nominerede værker til dette års Nordisk Råds Litteraturpris for en "ny nordisk noir". Det er 14 udgivelser skrevet af forfattere fra Danmark, Island, Grønland, Sverige, Norge, Finland og Færøerne. 

Dette års  nominerede fortællinger maler et dystert billede af vor tid med temaer som ulykkelige ægteskaber, utroskab, svigt og rå vold. "Det synes, som om en art generel apokalyptisk stemning i tiden ansporer forfatterne til at søge ind til deres egne og deres forfædres og formødres livs kraftigste katastrofer og simpelthen holde døgnåbent i smertebutikken," skriver Erik Skyum-Nielsen i Information.

Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris i 2016 er svenske Katarina Frostenson, som modtager prisen for digtsamlingen 'Sånger och formler' ('Sange og formler').

Et værk kan blive nomineret, hvis det er skrevet på et af de nordiske sprog og lever op til de litterære og kunstneriske krav. Både digtsamlinger, novellesamlinger, dramaer, essays og romaner kan komme i betragtning. Med prisen og æren følger en check på 350.000 kr.

Neden for kan de se nogle af dette års nominerede sammen med de senere års vindere.

Materialer