Far på færde - unge digtere tager livtag med farrollen

03.03.23
Victor Boy Lindholm og Rolf Sparre Johansson har begge skrevet forrygende bøger om, hvad vil det sige at være far.

En far er ofte streng, fraværende, utilregnelig og dårlig til at tale om sine følelser – i hvert fald er han ofte sådan i film, litteratur og populærkultur.

Men det er efterhånden et støvet levn fra gamle dage. Der sker noget ganske særligt med farrollen for tiden, og det afspejles i litteraturen. 

Engang var fædre fjollede eller fraværende

De to digtere Victor Boy Lindholm og Rolf Sparre Johansson har begge skrevet forrygende bøger om, hvad vil det sige at være far og om forventningerne til det.

Bøger, der giver et helt andet billede af, hvad det vil sige at blive far, end de far- og manderoller, der tidligere har formet vores kultur: Fra de fjollede og utilregnelige som Onkel Anders og Krummes far til de hårde og fraværende forretningsmænd Mads Skjern i Matador eller Michael Corleone i The Godfather

Vi skal tale farrollen op

Begge digtere stiller skarpt på store livsændringer, der sker, når man bliver far, og hvordan man håndterer det. Og begge er enige om at farrollen skal tales op. Som Victor Boy Lindholm skriver i En del af hjertet går ud af kroppen:

”Måske er det første skridt ikke at dæmonisere faderskabet. At tro, man mister en hel masse… Faderskabet er et tab af det liv, man allerede har. Sådan skal man ikke tænke på det. I stedet skal vi nå noget andet. Vi skal sige, vi har vundet. Noget helt nyt. Vi skal ikke sige, at det rent faktisk er skønt at blive far, efter barnet er født, vi skal tale om det lang tid før…”

Materialer