Farvel til Jane Aamund

En højtelsket forfatter er død.

Af bibliotekar Dorte Raae Sørensen

Jane Aamund er død 82 år gammel. Efter mange års sygdom har hun fået fred for de mange smerter, der fulgte hende igennem det meste af voksenlivet. Det har Jane altid fortalt åbent om, og især ”Samtaler om natten” giver et indblik i kampen for et værdigt liv på trods og hendes ukuelige livsvilje og humor.

De mange slægtsbøger om hendes slægt er både et fascinerende tidsbillede af en svunden tid herhjemme med både Klinkevalstrilogien og Lemvigkrøniken, men med De grønne skove og Smeltediglen får man også udvandrerens ofte ganske barske vilkår i kampen for at finde fodfæste i det fremmede, og helst samtidig fremstå som en succes hjemme i gamle Danmark.

Jane Aamunds forfatterskab spændte vidt, lige fra mad (Janes køkken) og dyr (Dyrenes mennesker) til romaner om både kongerne med navnet Christian i Bag damen stod en Christian (hendes debutroman) og til den selvbiografiske roman Coloradodrømme.

Ud over at spidde sin egen slægt med humorens hvasse pen, fik overklassen og andre personer, der krydsede hendes vej en skarp men kærlig bemærkning med på vejen. I ”Mine egne veje - Overklassen der forsvandt” hører man om alle de mærkværdigheder, Janes altid skarpe blik opfattede.

Sådan var det, selv om sætningerne er elegant pakket ind, var man aldrig i tvivl om hendes mening. Hun vil blive savnet både som forfatter men også som debattør og samfundsrevser. Æret være hendes minde.

Forsiden af Jane Aamuns bog Dengang det var sjovt
Jane Aamund var en af Danmarks populæreste forfattere
30.01.19