Fremtiden set med nutidens øjne

Fortællinger fra fremtiden

04.05.20
Skønlitteratur har en evne til at vise os andre måder at leve på, at lade os gå i et andet menneskes sko og vise os mange sider af livet. De kan om ikke gøre os til bedre mennesker, så vise os verden på en ny måde. Det er en ting, god fiktion altid har kunnet.

Det gælder ikke mindst for science fiction.

For science fiction lader os tænke de store tanker og slippe fantasien løs. Den lader os undersøge nutiden og samtidigt fabulere om fremtiden, mens den i sjældent set grad inspirerer os.  Måske fordi den taler til det i os, der af natur er nysgerrigt og har lyst til at nørkle med ting i håb om at gøre dem bedre.

Det er i hvert fald meget sigende, at folk som Jeff Bezos, Peter Diamandes, Paul Allen, Richard Branson og Elon Musk er store science fiction-fans.

Men de er langt fra alene.

Science fiction viser vejen frem

Igor Sikorsky læste med stor fornøjelse Jules Verne, og gav ofte ’Robur, luftens erobrer’ kredit for at have inspireret ham til at udvikle helikopteren, den amerikanske raketpioner, Robert Goddard, fik vakt sin interesse for himmelrummet og raketter ved at læse H.G. Wells ‘Klodernes kamp’, mens manden bag den første mobiltelefon, Motorolas teknologidirektør Martin Cooper, giver Star Trek æren for at have inspireret ham til at udvikle den første mobiltelefon tilbage i 1970’erne.

Det er stort set umuligt at finde en stor opfinder, ingeniør eller raketforsker, der ikke har ladet sig inspirere af science fiction.  Meget rammende skrev Verne i ’Jorden rundt på 80 dage’, at ”alt hvad en mand kan forestille sig, kan en anden mand skabe.” Det er f.eks. NASA også fuldt bevidst om. Gennem ’From Science Fiction to Science Fact’-programmet søger de at fostre næste generation af forskere og rumpionerer.

Science fiction siger sjovt nok ofte lige så meget om samtiden som fremtiden. I 80’erne så vi f.eks. en undergenre som Cyberpunk beskrive, hvordan teknologi og mastodontiske virksomheder, de såkaldte megacorps, dominerende verden. Senere har der været bølger af science fiction, der beskrev, hvordan Vesten lukkede sig om sig selv og holdt resten af verden på afstand eller nede, og seneste taler man om klimafiktion, der tager udgangspunkt i klimakrisen.

Indrømmet, når man læser nogle af de ældre værker, kan de forekomme ufrivilligt komiske eller lidt vel optimistiske, men fremtiden er også svær at spå om, som en vis man engang sagde.

Læs eller lyt mere her

Skrevet af Jan M. Johansen v. KøgeBibliotekerne

Materialer