Gode bøger til sommerhuset

Hvilket liv leves i de danske sommerhuse? Ja, det kan du læse om i disse bøger

Parforholdsromaner

Er der et sted og et tidspunkt på året, parforholdet må stå sin prøve, så er det i sommerhuset i sommerferien.

Det har Benn Q. Holm og Katrine Grünfeld så mesterligt beskrevet i ”Sommer” og ”Sommerferie”.

I ”Sommer” er hovedpersonen, den nogle-og-tredive årige Peter, godt gift, barn, jetsetliv, men tomhedsfølelsen ligger på lur, ”Sommer” er fyldt med humor.
I ”Sommerferie” forsøger Johanne at opretholde illusionen om den lykkelige kernefamilie med mand og 3 børn, men det hele bryder sammen i sommerhusferien på Fanø.

 

Sommerhuset som tilflugtssted

Somemrhuset er også et sted, mange søger hen, når de er i krise og trænger til at være alene og ”tænke over tingene”. Det ser vi i to nye, danske romaner.

I Steffen JacobsensDetox” har Annes far begået selvmord. Anne lever et liv på kanten, er bange for at have arvet faderens bipolare lidelse. En gribende fortælling om at miste og miste grebet om sig selv.

Debutanten Kirstine K. Høgsbro har udgivet romanen ”Med hensyn til at blive ny”, hvor hun indfletter små dramatiske optrin (forfatteren er også dramatiker), som er trykt som små skuespilmanuskripter, dvs med lokation, personer og replikker. Nogle af disse scener er hylemorsomme og rigtig godt fundet på at indlejre sådanne, især når man nu er dramatiker og bare kan det der med replikker. Knap så morsomt er det at være hovedpersonen, den yngre kvinde, som er taget i sommerhus. Hun er i krise. En roman om at finde sig selv, om veninder, kærester, forældre, sygdom og sorg.

 

Barndomsskildringerne

Amalie Laulund TrudsøsSommerhus” er en vidunderlig fortælling med lange somre i sommerhus. Amalie har så megen føling med det at være barn at se verden fra barnets perspektiv, så læsere, der ikke er så god til at huske tilbage, alligevel får tanker, følelser og oplevelser fra egen barndom frem. Denne bog er fyldt med sand og salt, hybenpulver og brandmænd, leg og sommerferieveninder, forundring over den pubertære storebror og forundring over de voksnes verden og det liv, forældrene havde før de mødte hinanden. Pigens egen begyndende pubertet er nænsomt, fint og rammende beskrevet. Hvis du gerne vil have en modpol til de mange bøger om børn i dysfunktionelle familier, skal du læse denne om en næsten idyllisk opvækst med kærlige forældre, idyllen kun sporadisk afbrudt.

Materialer