Graphic novels: Skønlitteraturens klassikere på en ny måde

06.03.23
Virker Dantes Guddommelige Komedie (på 602 sider) som en stor mundfuld at komme igennem? Hvad så med at dykke ned i den som graphic novel?

De grafiske romaner i lækker papirkvalitet og kunstnerisk streg er værd at stifte bekendtskab med, også selv om man måske ikke lige ser sig selv som "tegneserie-læser".

Den første var New Yorker-socialrealisme

Genren, der på dansk også kaldes grafiske romaner, er ældre, end man måske lige skulle tro.

"Grafisk roman som genrebetegnelse stammer fra 1978, hvor Will Eisner udgav ”A Contract With God” (”En kontrakt med Gud”, 1979)," skriver Forfatterweb.

"Da det engelske ord for tegneserie ”comic” associerer humor og sjov, syntes Eisner ikke, at det var passende at kalde sit socialrealistiske melodrama om fattige jøder i New York for ”comic”. Derfor fik hans hæfte undertitlen en grafisk roman, og denne betegnelse er især i det 21. århundrede blevet mere og mere brugt om længere, sammenhængende, tegnede fortællinger."

Fransk filosofi og Jammersminde

Det er ikke kun nye og nutidige historier, der udkommer i det visuelle format. En del af litteraturhistoriens store klassikere er også kommet i flotte grafiske udgaver.

Herunder har vi samlet en række anbefalinger med både graphic novel-udgaven og den "almindelige" bog.

Der er bl.a. klassikere som Albert Camus' eksistens-filosofiske Den fremmede og Leonora Christinas brutale historiske vidnesbyrd Jammersminde om sin fængsling i Blåtårn.

Folk-horror og japansk minimalisme

Shirley Jacksons udødelige folk-horror-novelle Lotteriet er for nylig genudgivet i både en flot novellesamling og som en graphic novel, der sætter dramatiske billeder på det barbariske landsbyritual, som titlen henviser til.

Med begge udgivelser kan man for alvor fordybe sig i den amerikanske gysermesters foruroligende og eminent velskrevne univers.

Vi har også taget nutidige romaner med, herunder Hiromi Kawakamis delikate og lavmælt smukke Senseis mappe, en læseoplevelse, som alle bør unde sig selv, og som også kan nydes i japansk visuel fortolkning - og så bliver det jo ikke meget bedre.

Læs også om tegneseriers popularitets-boom hos børnelæsere for tiden

Materialer