Kirsten Thorup modtager Nordisk Råds litteraturpris 2017

En af de mest læste danske forfattere gennem flere årtier, Kirsten Thorup, modtager Nordisk Råds Litteraturpris 2017 for sin seneste roman "Erindring om Kærligheden".

”Romanen er enestående i disse års danske litteratur. Kirsten Thorup kombinerer nutidslitteraturens fokus på social udsathed og psykisk sårbarhed med modent overblik og samfundskritiske iagttagelser af historiens umærkelige skred.”

– Information

Romanen udkom i april 2016 og er et hjerteskærende portræt af et mor-datterforhold, som kuldsejler lige fra starten. Kunstnersjælen Tara har vanskeligt ved de udfordringer, der er ved at passe en lille baby, så Siri bliver på et tidspunkt anbragt på et børnehjem. Barnet og alenemoderen er uløseligt tæt forbundne, men alligevel vender Siri sig mod Tara og flytter allerede som 15-årig hjemmefra. Det er starten på Taras sociale deroute. Romanen er et tidsbillede fra den anden halvdel af det tyvende århundrede, hvor den udforsker forholdet mellem mor og datter.

Kirsten Thorup blev født i 1942 og var den første i familien, der blev student. Efter universitetsstudier i engelsk og litteraturvidenskab, et au pair-ophold i England og forskellige småjobs i København begyndte hun at skrive og debuterede i 1967. Hun blev folkeeje med romanen ”Lille Jonna” i 1977, og har siden skrevet en lang række populære romaner.

Kirsten Thorup har selv forklaret, at det at skrive kan føles som at finde et hjem. At komme ud af en hjemløshed. ”Hvis man ikke synes, man er til i verden, så er det at skrive en måde at blive til på. En måde at finde et sted, hvor man er. Jeg føler faktisk også i dag, at det at skrive er at have et hjem, hvor jeg skal hen hver dag.”

Kirsten Thorup deltog i Biblioteket Kulturværftets Nordisk Råds litteraturpris-arrangement på nomineringsdagen den 23. februar i år. Læs en reportage fra arrangementet på Litteratursiden.

Nordisk Råds litteraturpris blev uddelt for første gang i 1962 og gik dengang til svenske Eyvind Johnson for romanen ”Hans nådes tid”. 13 år senere modtog han Nobelprisen i litteratur. 
Nordisk Råds litteraturpris regnes i dag for den mest betydningsfulde litterære pris i hele Norden. Prisen er blevet tildelt danske forfattere som Klaus Rifbjerg, Thorkild Hansen, Villy Sørensen, Dorit Willumsen, Naja Marie Aidt og Kim Leine, som modtog prisen i 2013.

Om prisen siger litteraturkonsulent på Biblioteket Kulturværftet og leder af litteraturfestivalen nORD, Gro Frank Rasmussen:

”Hensigten med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog, og det ikke uberettiget at sige, at den har stor gennemslagskraft. Prisen har, vil jeg mene, været med til at løfte forfatterskaber som norske Lars Saabye Christensen, islandske Gyrdir Eliasson og finske Sofi Oksanen ind i danske læseres bevidsthed og læsefelt.  På samme måde håber jeg, at man snart vil kunne finde læsere, der med faste skridt er på vej hjem til deres læsehjørner i Akureyri, i Kiruna, i Rovaniemi, i Nuuk med ”Erindring om Kærligheden” under armen.” 

 

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

Kirsten Thorup fotograferet af Lærke Posselt
Kirsten Thorup fotograferet af Lærke Posselt
02.11.17