25. marts er Tolkien Reading Day

Læs Tolkien-dag – Tolkien Reading Day

Af Anonym (ikke efterprøvet)
24.03.20
Hvert år markerer fans af J.R.R. Tolkien hans forfatterskab den 25. marts. Hvorfor denne dato? Den 25. marts er datoen for Ringenes Herres undergang og Barad-Dûrs fald – så simpelt er det!

Det er The Tolkien Society, der har taget initiativ til denne årlige mærkedag, for at vække nye læseres interesse for Tolkiens fantastiske univers og for at fans verden over kan forene sig og sammen hylde denne store forfatter.

Se mere: https://www.tolkiensociety.org/society/events/reading-day/

Årets tema er natur og industri. J.R.R. Tolkien var en arg modstander af industrialiseringen og betragtede maskinernes fremkomst som en ødelæggelse af naturen.
-  Lad os derfor bruge denne dag på at mindes ’good old Tollers’ og skænke vores omgang med Moder Jord en ekstra tanke.

Tolkien er blevet digitalt

Her anbefaler bibliotekar Anders Kragh Sørensen en række værker, som er tilgængelig på eReolen.dk.
- Hvis du ikke har bøger af Tolkien i din reol så fortvivl ikke i disse tider tider, hvor dit lokale bibliotek er lukket - selv Tolkien er blevet digital

På Filmstriben.dk finder du de tre film om Hobbitten og på eReolen Global har du adgang til en lang række engelske udgaver.

Find flere titler her

Bibliotekarens favorit

Som The Tolkien Society skriver, er man selvfølgelig ikke bundet af årets tema. For mit vedkommende udmøntes læsningen i fortællingen om Beren og Lúthien, der er et kapitel i Silmarillion. Beren var et dødeligt menneske, som forelskede sig i den udødelige elver Lúthien, og fortællingen handler om deres prøvelser og er fyldt med masser af eventyr,, som vi kender det fra Ringenes Herre. Som Tolkiens andre fortællinger er Beren og Lúthien inspireret af forskellige mytologier, men en særdeles nærværende kilde til inspiration var fra hans eget kærlighedsliv. I sin pure ungdom forelskede Tolkien sig i Edith Blat, som trods mange genvordigheder endte med at blive hans livslange ledsagerske.

Og så det store spørgsmål: Hvilken er min yndlingsbog af Tolkien? Meget svært at svare på men jeg ved, hvilken jeg vil tage med på den øde ø: Ringenes Herre - den kan man læse igen og igen ... og igen.

Tolkien på nettet

Der findes et utal af hjemmesider, der beskæftiger sig med Tolkien. Vi anbefaler disse tre:

The Encyclopedia of Arda, http://www.glyphweb.com/arda/default.php: Et kæmpe leksikon med alt om personer, slægter, dyr, steder, begivenheder osv. fra Tolkiens univers.

Tolkien på Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien 

Tolkien Library, http://www.tolkienlibrary.com/: En vigtig kilde til viden om alle Tolkiens værker og alverdens forskellige udgaver af disse. For nørder!