Forfatter Maren Uthaug vinder Læsernes Bogpris 2020

Læsernes Bogpris 2020 kårer ’En lykkelig slutning’

Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.04.20
Efter 3 ugers afstemning, hvor landets læsere har kunne vælge blandt 10 danske udgivelser fra 2019, er valget faldet på forfatter Maren Uthaug for sin bog ”En lykkelig slutning”.

Til Berlingske fortæller Maren Uthaug om ”En lykkelig slutning”:

»Min inspiration kom af, at der var utroligt mange i min nærmeste omkreds, som døde, lige da jeg havde afleveret manus på min forrige roman, »Hvor der er fugle«. Min mor døde, min stedfar døde og min kærestes bedsteforældre – jeg tror, jeg var til otte begravelser på et år. Det var meget heftigt, og så begyndte jeg at interessere mig for begravelser og begyndte at undre mig over alle de der ritualer, og hvorfor man gjorde det samme hele tiden. Jeg havde det, som om jeg var med i et skuespil, hvor jeg havde glemt at øve mig på replikkerne.«

 

Små striber & store romaner

Maren Uthaug er ikke kun dygtig til at tegne, hun kan også skrive, så læseren holdes fanget. Uthaug er optaget af selve det at være menneske, og igennem små og store hverdagssituationer undersøger hun, hvad det er, der definerer os. Maren Uthaugs humor er rå og tonen sarkastisk, både når hun tegner og skriver. Det skriver Litteratursiden om årets prisvinder.

Uthaug har siden 2009 udgivet bloggen Marens blog, hvor hun dagligt poster tekster, billeder og tegninger. Uthaug vandt i 2013 Politikens tegneseriekonkurrence og har derfor siden haft en fast stribe i avisens kultursektion under overskriften 'Ting, jeg gjorde'. Striben følger i minimalistisk stil tændstikkvinden Maren i hendes gøren og laden. Inden debutromanen har Uthaug derfor udgivet 'Ellers går det godt' (2012), som er en graphic novel i stil med 'Ting, jeg gjorde'. Bogen blev nomineret til tegneserieprisen Pingprisen i kategorien ”Bedste danske debut”. Maren Uthaug modtog i 2019 desuden Otto B. Lindhardt prisen.

Maren Uthaug er født i Kautokeino, Norge i 1972. Hun er halvt norsk og halvt samisk, men har boet i Danmark siden barndommen. Hun er uddannet på Den Danske Reklameskole.

Danmarks Biblioteksforening, Berlingske, Danmarks Biblioteker og Litteratursiden ønsker Maren Uthaug stort tillykke med Læsernes Bogpris 2020. Med æren følger en check på 100.000 kroner.

Det er 17. gang Danmarks Biblioteksforening og Berlingske Læsernes Bogpris, i samarbejde med de danske folkebiblioteker og Litteratursiden.dk uddeler Læsernes Bibliotekspris. 

Materialer