Annie Ernaux skriver selvbiografiske romaner, der bl.a. undersøger temaer som familierelationer, seksualitet, lidenskab og skrift. Foto: Gads Forlag - Catherine Hélie © Editions Gallimard

Nobelprisen i litteratur til Annie Ernaux

06.10.22
Den franske forfatter, der bl.a. har skrevet 'Årene' og er aktuel med 'Skammen', er årets Nobelprismodtager.

Det Svenske Akademi har netop udløst spændingen om, hvem der i år modtager litteraturverdenens store pris og hædret franske Annie Ernaux for hendes forfatterskab, hvor erindringskunsten spiller en afgørende rolle.

Prisen gives, fordi Ernaux "konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv præget af stærke forskelle med hensyn til køn, sprog og klasse," begrundes det fra akademiet.

Forfatterweb.dk beskriver Annie Ernaux' bøger således:

- Med afsæt i sit eget liv tegner hun et portræt af fortiden og samtiden. Hun skriver om pige- og kvindeliv, begær og skam, kønsroller og klassesamfund, tid og hukommelse og løfter sin egen historie til en fælles, europæisk fortælling.

- I sit hjemland har Ernaux længe høstet stor anerkendelse og priser for sine bøger, og de senere år har hun også nydt et internationalt gennembrud med Årene, der anses for at være et hovedværk i hendes forfatterskab.

Lethed og tyngde

Annie Ernaux' bøger er ofte korte og har også i skriften en lethed over sig, selv når hun beskæftiger sig med tyngende emner, som fx i Hændelsen, hvor hun skildrer det at skulle skaffe sig en illegal abort, da hun som ung studerende bliver gravid i 1963.

Den 7. oktober 2022 udkommer Skammen, hvor udgangspunktet for fortællingen er Annie Ernaux' oplevelse af, da hun som 12-årig overværer, at hendes far forsøger at slå hendes mor ihjel i kælderen ved familiens café og købmandsbutik.

Annie Ernaux er født i 1940 og debuterede i 1974 med Les Armoires Vides. Hun er den 17. kvinde, der tildeles Nobelprisen i litteratur siden 1901, hvor prisen første gang blev uddelt.

Kilder: Forfatterweb.dk, dr.dk, Gads Forlag

Materialer